91. Bertel Haarder (Presentation)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
91
Speaker role
Præsidiet
Date

Tak, hr. præsident. Og tak til Thomas Blomqvist for redegørelsen, og tak for de mange og lange forhandlinger, vi har haft om budgettet. Tak, fordi vi fandt en løsning. Tak, fordi vi kunne anvende alle de penge, der er sparet på hoteller og fly under coronaen, så vi kunne løse problemet for kultur- og uddannelsessektoren i 2022.

Men tilbage har vi det langsigtede problem for 2023, og vicepræsidenten og jeg er glade for, at vi kan fortsætte forhandlingerne allerede før jul, altså i dette år, om det langsigtede problem. Vi er også glade for, at vi kan fortsætte drøftelserne om et eventuelt transportministerråd, som vi synes er meget oplagt, og som et enigt Nordisk Råd insisterer på. 

Jeg ved, at det er svært at være samarbejdsminister. Jeg har selv været det to gange. For man har jo ikke magt over sine ministerkolleger. Derfor ville jeg ønske, at alle regeringer ville nedsætte et lille ministerudvalg med samarbejdsministeren som formand. Derved får man automatisk også et embedsmandsudvalg med samarbejdsministerens departementschef som formand. Derved får man nogle til at skubbe på de andre ministerier, som skaber grænsehindringer, eller som er for langsomme til at tænke nordisk. Den tanke vil jeg bede jer overveje og tale med jeres statsministre om.

Og så vil jeg blot til sidst sige, at et af de mest perspektivrige nordiske projekter er det, der hedder NOBID, nordisk-baltisk id-system. Hvis vi får et fælles identifikationssystem eller i det mindste identifikationssystemer, der kan tale med hinanden, løser vi en række problemer for borgerne. Så kan de pludselig få medicin på et hvilket som helst apotek i Norden, og det bliver lettere at oprette bankkonto osv. Så det er et af de tværgående, overgribende problemer, jeg virkelig vil ønske at vi kan koncentrere os om, når nu coronatiden er overstået.