98. (Presentation)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
98
External speaker
Anne Jensdatter
Speaker role
UNR
Date

Tusind tak. Kære nordiske magthavere, visse ting er som ilt, det er først, når de er væk, at man indser, hvor livsnødvendige de er. Det opdagede en global ungdomsgeneration i marts 2020, da de vågnede op til en verden med Zoomundervisning og ensomhed, da vi opdagede, hvor vigtige relationer er, og at de skabes i nærværet, i det fysiske. Som Norden lukkede ned for corona, lukkede vi ned for hinanden, og vi er endnu ikke åbnet op.

Det er paradoksalt, for når I taler om jeres vision for et stærkt, rigt, integreret og sammenhængende Norden, starter den som så mange andre ting hos ungdommen. For det er i min alder, i de unge år, båndene og tilknytningen dannes. Derfor er det en grænsehindring for vores fælles fremtid, når jeg, et barn af årtusindskiftet, har brug for høretelefoner for at forstå svensk. Det er jo en grænsehindring, når bureaukrati gør, at man ikke kan studere eller tage praktik i sit naboland, og det er en grænsehindring for vores fælles fremtid, når det kræver pas og papirer at møde sin veninde i Sverige til fika.

Derfor beder vi jer om fra Ungdommens Nordiske Råd, at I næste år, hver gang I tænker Norden, et stærkt Norden, et fælles Norden, så tænker på ungdommen. Lyt til vores forslag, invester i ungdommen, sørg for sprogundervisning, for udvekslingsordninger, for penge til ungdomsorganisationerne, så de kan møde hinanden på tværs af grænserne. For I har magten til at sørge for, at min lillesøster, når hun når min alder, ikke behøver høretelefoner for at forstå svensk.