Silja Borgarsdóttir Sandelin (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
60
Speaker role
præsident, Ungdommens Nordiska Råd
Date

Ärade president, ministrar, nordiska parlamentariker.

Fyra personer under 30 år pensioneras dagligen på grund av arbetsoförmögenhet. Den snabbast växande gruppen som pensionerar sig är under 35 år. Detta gäller Finland, min generation och några av mina vänner, men liknande oroväckande talturer hördes av flera av er från de olika nordiska länderna igår i denna sal.

Vi har inte råd att ha en stor grupp människor som pensioneras innan de ens fått sin fot på arbetsmarknaden. Varje ungdom som faller utanför samhället är ett misslyckande för den individen, dess nära och kära och för hela samhället. Den enskilda människan ska ta ansvar för sig själv, men detta är speciellt ett problem som våra länder måste ta ett starkare grepp om. Problemet, som beror blant annet på ökade krav på rätt utbildning, på hård konkurrens om arbetsplatser, på ständig omskolning och på att leva och tänka på ett visst sätt för att klara sig, gör att många unga känner sig pressade, osäkra och otillräckliga.

En stor del av ungdomarna som faller utanför samhället saknar utbildning. Det bör tryggas en god utbildning för alla och efter det möjligheter att vidareutbilda sig. En högklassig utbildning ska vara en av Nordens framgångsfaktorer och anses kanske vara det i dag. Men det räcker inte med enbart utbildning. Goda resultat i PISA-mätningar i all ära, men det betyder inte särskilt mycket om själen mår dåligt. Skolhälsovården och studenthälsan kollar synen, mäter blodtrycket och gör många andra undersökningar som är kopplade till den fysiska hälsan. Varför inte också kartlägga det mentala tillståndet? Den mentala hälsan är den enda sjukdomsformen som inte undersöks rutinmässigt, samtidigt som den psykiska ohälsan ständigt ökar. Det är av största vikt att vi redan i ett tidigt skede tar tag i de ungas psykiska illamående för att problemen inte senare ska få växa sig ännu större.

Vi är eniga om att ungdomsarbetslösheten är på en oroväckande nivå i alla våra länder, och får vi inte styr på den nu blir problemen flera och större i framtiden. Det är viktigt att vi kan hjälpa ungdomar att hitta den väg de trivs med och inte tvinga in dem i arbetsformer de inte känner sig hemma med. Möjligheter för ungdomar att testa olika branscher genom sommarjobb och praktikplatser är av största vikt även över nationsgränserna. Att fritt utöva sitt yrke över gränserna är dock inte så lätt för alla. Ungdomens Nordiska råd vädjar till Nordiska rådet och de nordiska länderna att vidta åtgärder för bättre koordination gällande kompetenskrav inom yrkesutbildningen. För tillfället finns det til exempel. byråkratiska hinder för en finländsk elektriker som vill söka jobb i ett annat nordiskt land. Dessutom upplever många ungdomar att erkännande av kompetens och examina är byråkratiskt och oflexibelt. Mer överensstämmande kompetenskrav skulle tjäna studerande, arbetare, företag och näringslivet.

Det gläder mig att höra att Sveriges ordförandeskap under nästa år valt att lyfta fram ungdomsarbetslösheten. Oberoende om det handlar om uppsökande verksamhet, ungdomsgarantin eller andra stödåtgärder för att bekämpa ungas utanförskap och arbetslöshet bör vi ta lärdom av varandras erfarenheter. Speciellt bör vi lära oss av varandras modeller då det gäller olika förebyggande åtgärder så att vi i mindre grad måste kämpa med problem då de är som värst.

Genom att hitta olika stödåtgärder som passar mångfalden av människor i våra samhällen, kan vi förebygga att flera unga faller utanför. Jag vill se seriösa åtgärder av alla nordiska regeringar, för att unga ska hitta rätt i livet, på arbetsmarknaden och den vägen vara med om att skapa en hållbar framtid med välmående arbetstagare.