Ann-Kristine Johansson (Indlæg)

Tietoja

Speech type
Puheenvuoro
Speech number
68
Date

Fru president! Det är en intressant och spännande läsning om globaliseringsinitiativen som samarbetsministrarna redogör för. Det är många spännande områden som jag skulle vilja ta upp. Till exempel står det på sidan tre i rapporten någonting som jag och vi socialdemokrater verkligen skriver under på. De gemensamma utmaningarna i världen för de nordiska länderna är många. Eftersom det är så små skillnader länderna emellan finns stora vinster med att samordna det nordiska arbetet på policynivå. Det är något som vi alla kan skriva under på.

Som samarbetsminister Björling nämnde ska prioriteringsbudgeten stärka det strategiska och innovativa arbetet, och det hoppas jag. Jag hoppas att man prioriterar att se hur man kan göra det och inte minst stärka samordningen och samarbetet så att Nordens arbete ute i världen stärks. För oss socialdemokrater är det högsta prioritet att just stärka och utveckla samarbetet.

För oss är också frågan om det nordiska engagemanget i klimatförhandlingarna otroligt viktig. Där finns det ännu mer att göra, och det behövs ännu mer nordiskt samarbete för att stärka Nordens roll för att driva på i frågan om klimatförändringarna. Vi får inte släppa området alls. Norden kan göra skillnad i det globala klimatarbetet. Vi lär återkomma till det framöver.

En annan viktig fråga som jag skulle vilja nämna är arbetet som pågår om en harmonisering av den nordiska elmarknaden. Vi talar inte så mycket om detta, men det står som ett enskilt initiativ i rapporten. Jag tror att det är en förändring som håller på att ske utifrån det arbete som jag inte är säker på att vi är så många som sätter oss in i men som jag tycker är viktigt att lyfta fram.

Den gemensamma nordiska elmarknaden ska sätta konsumenten i fokus, och det är jättebra. Men när jag träffar folk som är insatta i de här frågorna reses ett antal farhågor om vinsten med en gemensam energimarknad. När jag försöker förstå och greppa arbetet som sker är det svårt att se igenom det tekniska. Det är väldigt komplext och tekniskt svårt att begripa, och det gör mig som politiker orolig att jag inte riktigt förstår det här. Oron som finns är bland annat att den lokala kännedomen försvinner. Att vi går mot mer anonyma ansvariga långt borta är något som jag som konsument och politiker vänder mig emot. Jag vill i stället att vi stöttar det lokala, det nära, det genomskinliga och greppbara för dig och mig som konsumenter. Oron finns också, om detta nu är svårt att förstå och greppa, hur vi politiker ska veta att detta är bra och att intentionen bakom är den rätta.

Som jag sade är det viktigt med tydlighet och genomskinlighet, ett tydligt ansvarstagande, lokal kontakt och lokal kännedom, inte minst när det rör energimarknaden och energifrågan. Elpriserna är så nära oss, dig och mig, som konsumenter.

Min fråga är om det har räknats på den här förändringen utifrån samhällsekonomisk nytta eller om vi kanske gör detta bara för att de stora energibolagen vill samordna frågan i Norden.

Som ni förstår känner jag stor tveksamhet om detta är rätt väg att gå och om vi når det som vi vill, att konsumenten stärks i energifrågan. Jag tycker också att det är viktigt att man tar med det lokala och det regionala perspektivet i det fortsatta arbetet.

Tanken är att den harmoniserade energimarknaden ska träda i kraft 2015. Kommer det att bli så? Hinner vi med det? Inte minst är det viktigt att skicka med den politiska ingången i detta.