Veronica Thörnroos (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
69
Speaker role
Ålands samarbejdsminister
Date

Fru president! Bästa kolleger och nordiska vänner! När vi diskuterar miljöpolitik är vi bekymrade över att miljöföroreningar inte känner gränser. När vi diskuterar arbetsmarknadspolitik, socialpolitik, utbildningspolitik och även andra ämnen är vi bekymrade över att det är just gränserna som förhindrar en utveckling.

Norden, det Norden vi känner med fem länder och tre självstyrande områden, är ett starkt varumärke på den internationella marknaden, men vi kan bli ännu bättre om vi vill. Vi kan stärka och öka vår konkurrenskraft inte bara inom miljöområdet utan främst inom ekonomin, som blir alltmer avgörande för allas vår välfärd. Gränshinder är något som har diskuterats under många år. Gränshinder är ett hinder för en fortsatt utveckling i vårt gemensamma Norden. Gränshinder är det som kan stoppa oss, som gör att Norden inte längre är en arena på den internationella marknaden.

Under det norska ordförandeskapet har samarbetsministrarna vid varje möte fått information om hur arbetet med att förebygga, förhindra och lösa gränshinder har fortskridit inom respektive ämbetsmannakommitté och också inom Gränshinderforum. Vi har aktivt tagit del av den rapporteringen, men det arbete vi som samarbetsministrar gör är helt avgörande och baserar sig på hur arbetet i respektive parlament framskrider. Det är därför glädjande att den debatt som hölls i april i alla nordiska parlament, i de åtta parlamenten, var givande. Många intressanta diskussioner dök upp, och många frågor fick sin lösning redan på plats.

Den parlamentariska debatten är en förutsättning för att vi som samarbetsministrar ska kunna arbeta vidare. Men det är inte bara samarbetsministrarna som har det ansvaret. Ämbetsmannakommittén för arbetsmarknad och för sociala frågor tillsatte 2010 en gemensam arbetsgrupp för att försöka identifiera gränshinder inom sina respektive områden. Den rapporten presenterades i april och är nu satt under process och skall förhoppningsvis bli ett gott hjälpmedel och redskap i det fortsatta arbetet för att minimera gränshinder.

Samarbetsministrarna har också tillsatt ett utredningsarbete som skall utmynna i en flerårig och tvärsektoriell handlingsplan för arbetet mot gränshinder från år 2014 och de följande åren. Målet är att göra arbetet mer förpliktande, sätta tydliga mål och säkra en bättre koordinering och utnyttjande av resurserna i arbetet. De områden som kommer att vara föremål för granskning utifrån gjorda erfarenheter är flera. De som vi vet i dag är att vi i det preventiva arbetet, det vill säga det som sker i samband med att vi lägger fram nya lagförslag, framställningar, också måste ha i åtanke hur lagförslaget påverkar närregioner och hur lagförslaget påverkar de övriga länderna inom Norden.

Det förebyggande arbetet är viktigt, men det är oftast det som glöms bort. Det förebyggande arbetet ger aldrig stora rubriker i tidningarna om att nu har parlamentet förebyggt ett gränshinder genom att verkligen tänka till och noggrant analysera. Det som ger rubriker och medialt utrymme är om något redan har gått snett. Men det betyder inte att vi, som sitter här och nu, inte ska ha ett fokus på det förebyggande arbetet, för det är där vi kan förhindra och minimera att fler gränshinder kommer fram.

En annan viktig sak som jag kommer att ta fasta på är informationen till våra medborgare. Det är häpnadsväckande, har jag själv konstaterat, hur lite man egentligen kan om sina nordiska länders system när man de facto ska flytta eller börja studera någon annanstans. Informationen till våra medborgare är vårt ansvar. Det är det vi är satta att göra, och där kan vi bli bättre. För övrigt kommer arbetet att fortsätta med att vi fokuserar på lösande av befintliga gränshinder. Precis som någon konstaterade i går har vi när vi löst ett gränshinder fått ett nytt sådant, och ibland har vi till och med fått två nya. Det betyder dock inte att arbetet för den skull har varit dåligt skött. Det arbete vi har skött och det gränshinder vi har hanterat är också ett gränshinder mindre. I och med det kan Norden fortsätta att utvecklas även på den internationella marknaden. Jag kommer inte här från talarstolen att redogöra för de gränshinder som fått sin lösning under året eller de nya som har identifierats, det kan var och en själv läsa sig till.

På det övergripande planet är det också viktigt att komma ihåg att ett gränshinder inte behöver vara ett riktigt ”gränshinder” bara för att en medborgare ser det som ett problem. Gränshindren måste lösas på det övergripande planet, det är absolut målsättningen.