Anders Andersson (Spørgsmål)

Tietoja

Speech type
Kysymys
Speech number
99
Date

Jag har en fråga som berör folkhälsofrågor.

Astma och allergi är den vanligaste kroniska folksjukdomen. Uppgifter i Sverige visar att 30 procent av skolbarnen har problem när det gäller astma och allergi. Därför har den svenska regeringen givit ett uppdrag till Socialstyrelsen att kartlägga just problembilden när det gäller barn och ungdomar och deras situation i fråga om allergisjukdomar, och rapporten ska redovisas under våren 2013.

Det handlar självklart om att förebygga och lindra besvären av allergiska problem, men helt uppenbart är att detta i vårt moderna samhälle har fått en utbredning som innebär ett stort hälsoproblem för hela befolkningen men framför allt för barn och ungdomar.

Min fråga till övriga samarbetsministrar – men även Ewa Björling – är: På vilket sätt har man angripit dessa problem? Ser man samma bekymmer i övriga nordiska länder när det gäller allergiproblem bland barn och ungdomar? Finns det gemensamma insatser som kan göras för att förebygga och lindra de besvär som barn och ungdomar har på grund av sin allergi?