Göran Montan (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
233
Person
Speaker role
Kultur- og Uddannelsesudvalgets talsperson
Date

Tanken om en nordisk filmportal är en vidareutveckling av det arbete som kultur- och utbildningsutskottet har gjort i förhållande till en nordisk tv-kanal, Nordisk Arte.

Utskottet menar att det är en viktig målsättning att inspirera till ett nordiskt mediesamarbete, inte bara teknologiskt utan också med tanke på redaktionella samarbetspartner. Film och tv har särskilt goda möjligheter för detta. Tanken med Nordisk Arte var att gemensamt skapa en god tv-kanal för hela Norden.

Önskan om gemensamma nordiska lösningar för tv har varit ett tema i många år. Dels har detta handlat om förslag om gemensamma nordiska kanaler, dels har det handlat om att skapa tillgänglighet tvärs över landgränserna för de existerande kanalerna.

Nordisk Arte var i detta sammanhang speciellt då man denna gång utvärderade möjligheterna för ett bredare samarbete mellan public service och den tysk-franska tv-kanalen Arte. Dessvärre önskade inte public service gå vidare med denna idé, utan man ville hellre fortsätta ett nordiskt samarbete genom Nordvision, som för övrigt bör sägas är mycket lyckad.

Kultur- och utbildningsutskottet menar emellertid att det är viktigt och naturligt att försöka utnyttja de nya teknologiska möjligheter som den nya digitala vardagen ger och genom detta öppna för ännu större integrering av utbudet än vad Nordvision ger. Nätet ger nya möjligheter för kommunikation, inte bara mellan kanaler utan också mellan kanalerna och de enskilda användarna.

I detta sammanhang menar utskottet att det vore intressant att se på möjligheterna att bygga upp en gemensam filmportal med särskilt fokus på undervisning, ett slags nätbaserad kanal där nordiska program görs tillgängliga för elever och studenter i alla de nordiska länderna. Här har vi möjligheten att skapa ett interaktivt gemensamt offentligt rum där vi möter varandra runt ett film- och utbildningsutbud.

Genom utgångspunkten i utbildningssektorn föreslår vi att ett avgränsat område etableras som skapar både en tydlig målgrupp, nämligen elever och studenter, och en utgångspunkt för hanteringen av de upphovsrättsliga fordringar som är konsekvensen av ett projekt som detta.

Flera av de nordiska länderna har redan filmportaler i nationell omfattning. Till exempel kan nämnas filmrommet.no i Norge och filmstriben.dk i Danmark. Några av dessa onlinetjänster är knutna till de nationella filminstituten och de respektive biblioteksmyndigheterna.

En sådan nätbaserad kanal skulle också kunna utvecklas vidare. Intressant i sammanhanget är direkt överföring av föreställningar och konserter som vi i dag ser dem på biografer.

Skolor och undervisningsinstitutioner i bred bemärkelse har traditionellt sett alltid använt sig av film i undervisningen, både smalfilm och 9-millimeterfilm. Den teknologiska utvecklingen har emellertid betytt att det nu går att streama film direkt från nätet som lärare och elever kan använda i undervisningen, vilket innebär en långt större tillgänglighet och flexibilitet för skolorna.

Kultur- och utbildningsutskottet menar att dessa möjligheter borde utnyttjas i högre grad – också i ett nordiskt sammanhang. Det är nordisk nytta!