Bjørt Samuelsen (Indlæg)

Tietoja

Speech type
Puheenvuoro
Speech number
253
Speaker role
Den Venstresocialistiske Grønne Gruppes talsperson
Date

Dette er et forslag om økt nordisk samarbeid i Arktis, og selvfølgelig støtter Den venstresocialistiske grønne gruppe opp om økt økonomisk samarbeid når det handler om energisamarbeid og utvikling av miljøvennlig teknologi. Forslaget omhandler også å utbygge samarbeidet med Russland.

Det som dette forslaget, sammen med mange andre forslag, som blir behandlet på denne sesjonen, understreker, er betydningen av Arktis både i utviklingen av verdensøkonomien og ikke minst i utviklingen av den nordiske økonomien.

«Arctic five», som er Canada, Russland, Norge, Danmark – eller det vil sige Grønland – og USA, er veldig viktige land når vi snakker om utvikling av Arktis, og så har vi Island, Sverige og Finland som også sitter i Arktisk råd. Det nordiske landet som selvfølgelig er midt i sentrum av hele denne debatten, er Grønland. Grønland blir omdreiningspunktet for all utvikling av ny utenrikspolitikk og økonomisk politikk, når vi snakker om Arktis. Jeg tror ikke, det vil gå lenge, før dette høye parlament vil omtale Grønland som et land, og ikke som et område.

Forslaget vedrører også det økte samarbeidet med Russland i forbindelse med økt skipstrafikk gjennom Nordøst- og Nordvestpassasjen. Her ligger også Færøyene midt i smørøyet i forbindelse med den økte trafikken – en meget stor del av den vil jo passere øyriket. Det er utrolig viktig at man forstår det i dette høye tinget;  at de viktigste støttespillerne må sitte ved bordet, når man planlegger utenrikspolitikk og når man planlegger næringspolitikk. Hvis vi tenker på den voksende shippingindustrien, den voksende cruiseturismen og den voksende offshorenæringen – både på Grønland og på Færøyene forventer man jo å ha oljeindustri om noen år – er det utrolig viktig at man forstår at man er nødt til å ta med disse landene direkte i de planene som skal legges for politikken. Vi har jo sett at de nordiske land har besluttet seg for å gå sammen om en utenrikspolitikk, og jeg vil benytte anledningen til å nevne at det er viktig at Grønland, Færøyene og Åland sitter direkte ved bordet!

Man ønsker også å gi EU en større rolle ved at de skal bli permanent observatør i Arktisk råd. Her vil jeg bare vise til at det er utrolig viktig at man bevarer den maktbalansen som er i dag, at man sikrer at Grønland og de andre landene i Arktis kan bestemme, hvem som får lov til å bli observatører i Arktisk råd.