Anita Brodén (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
290
Person
Speaker role
Miljø- og Naturresursudvalgets talsperson
Date

Fru President! Jag vill börja med att tacka ministern för en bra redogörelse, kommentarer och synpunkter på utskottets förslag men också tacka för gårdagens möte mellan miljöministrarna och miljö- och naturresursutskottet, där bland annat Rio +20 togs upp på ett bra sätt.

Miljö- och naturresursutskottet anser att förslaget till miljöhandlingsprogram är mycket bra och framåtsyftande. Det är en ambitiös fortsättning på ett framgångsrikt och långvarigt samarbete kring miljöpolitik som har förts i Norden. Med detta nya miljöhandlingsprogram och miljöhandlingsplanen säkerställs ett fast ramverk för ett fortsatt samarbete under kommande sex år. Miljö- och naturresursutskottet anser att det är väl avvägda huvudmål som tas upp, bland annat grön samhällsutveckling, klimatförändringar, biologisk mångfald och hälsa, för att nämna några delar i dessa huvudmål.

Jag kan konstatera när jag läser miljöhandlingsprogrammet att flera av de rekommendationer som Nordiska rådet antagit nu finns i programmet men också att viktiga tema som utskottet har haft på sin dagordning inkorporerats. Utskottet vill ändå ta tillfället i akt att påpeka en del utmaningar som har tagits upp och som med fördel kan ingå i handlingsprogrammet. Några av dem har också ministern kommenterat.

Under prioriteringen Hållbar produktion och användning vill vi påpeka att det är nödvändigt att ta in de gröna tekniska normerna för offentlig upphandling. Det är vår vädjan att detta ska komma in.

Vi har också tagit upp ekosystem, och under programmet Landbaserade ekosystem vill vi påminna om det som ministern tog upp i sitt anförande om utrotningshotade arter och rödlistade arter.

Också punkten Östersjön och jordbrukspolitiken kommenterades, och där har vi velat lyfta upp Helcom. Christina Gestrin tog upp det i sin fråga, så jag utgår från att det kommer ett svar på den frågan. Det är bra att ministern har bejakat jordbrukets roll i det här och hur vi på olika sätt kan använda oss av jordbruket på ett positivt sätt för att rädda vår miljö och vårt klimat. Då handlar det om att jordbrukspolitiken utformas så att den i stället för att skada miljön i Östersjön kan förbättra den ekologiska statusen.

Under punkten Havsmiljö önskar utskottet hänvisa till Nordiska rådets rekommendation om olje- och gasutvinning i Arktis. Det är en stor utmaning, och här krävs ett stort engagemang från Nordiska rådet.

Jag vill avslutningsvis säga att det är viktigt att vi nu kopplar strategin till miljöhandlingsprogrammet.

Med det yrkar jag bifall till förslaget.