Steingrímur J. Sigfússon (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
298
Speaker role
Islands industri- och innovationsminister
Date

Præsident. Arbejdet med ligestillingsintegrering er højt prioriteret af de nordiske ligestillingsministre. Såvel det foregående finske som det indeværende norske og kommende svenske formandskab har haft, og vil fortsat have, megen fokus på dette vigtige arbejde.

Nordisk Ministerråds arbejde med ligestillingsintegrering baserer sig på den proces om ligestillingsintegrering, som den nordiske samarbejdskomite godkendte i Nordisk Ministerråd i 2008. Ligestillingsintegrering er et arbejde, som kræver særlig opmærksomhed og indsats for at sikre såvel kontinuitet som kvalitet og engagement.

Nordisk Ministerråd for Ligestilling har i løbet af 2012 arbejdet med at udforme en model og et værktøj for, hvordan ligestillingsintegreringen skal kunne forenkles inden for alle sektorer, og hvordan sektorerne skal kunne udarbejde mål og indikatorer for arbejdet, en ensartet rapporteringsmodel samt metoder for kvalitetssikring. Samarbejdsministrene har som vedtaget et prioriteringsbudget på 8 mio. danske kroner fra og med 2013, inden for hvilket en række fokuserede projekter indgår under overskrifter som for eksempel grøn vækst og velfærd.

I anledning af dette er det blevet besluttet at lave en særskilt indsats inden for ligestillingsintegrering af projekter i prioriteringsbudgettet. Dette arbejde kommer til at foregå i to faser. I den første fase kommer der til at ske en bedømmelse af valg af projekt for at se, hvilke der er bedst egnet inden for ligestillingsintegrering. Bagefter, i anden fase, bliver konkrete projekter, som er blevet bedømt egnede, gennemført.

I anledning af de to eksempler på, hvordan ligestillingsintegrering kan gennemføres på nuværende tidspunkt, kan man arbejde med at sikre et ligestillingsperspektiv inden for hele ministerrådets virksomhed bliver styrket det kommende år. Ligestillingsministrene ser frem til at kunne rapportere om, hvordan dette arbejde skrider frem i redegørelsen til Nordisk Råd i 2013.

I tillæg til arbejdet med ligestillingsintegrering gennemførte ligestillingssektoren løbende en række konkretet projekter eller aktiviteter med andre sektorer. Det er et arbejde, der vil blive forstærket under det kommende formandskab i 2013.

Ligestillingsministrene vil i år specielt vælge eksempler, der er koblet til klima og bæredygtig udvikling samt til medier. Den nordiske velfærdsstat her opnået betydelig international anerkendelse og er i dag en model for inspiration for mange andre lande. Satsningen på et samfund med ligestilling, hvor mænd og kvinder deltager på lige vilkår, har haft central betydning. Lige muligheder og rettigheder er en grundlæggende menneskeret, og ligestilling er en forudsætning for social, økonomisk og politisk fremgang og en bæredygtig udvikling.

Under Finlands formandskab i 2012 har ligestillingsministrene valgt at fokusere på ligestilling og klimaforandringer. Blandt andet er der blevet oprettet en omfattende portal, EqualClimate – kön och klimatförändring ur ett nordiskt perspektiv. Dette arbejde er siden blevet videreført i 2012, ikke mindst gennem gennemførelsen af det interaktive seminar Gender Equality is Sustainability, Rio+20. Seminaret samlede akademikere, politikere og ungdomsrepræsentanter fra forskellige dele af verden for at føre en dialog om spørgsmålene i feltet mellem ligestilling, grøn økonomi, velfærd og klima. Desuden har ligestilling fået en tydelig plads i Nordisk Ministerråds forslag til et nyt strategidokument om bæredygtighed. For 2013 er planlagt yderligere aktiviteter, der bygger videre på dette tema i form af aktiviteter inden for emnet gender and biodiversity.

I løbet af året er et nordisk ekspertseminar Nordic Baltic Round Table Meeting on Gender and Media blevet gennemført i samarbejde med NORDICOM. For tiden diskuteres opfølgende aktiviteter inden for medier, eftersom spørgsmålet om ligestilling i medierne er vigtigt, og Norden kan have en rolle at spille i dette spørgsmål.

Fokus på sektorernes egne aktiviteter i løbet af 2012 har været sikring af aktiv deltagelse af drenge og mænd i ligestillingsarbejdet. Et eksempel på en aktivitet inden for dette område er gennemførelsen af konferencen om maskulinitet i forandring – mænd, ligestilling og livskvalitet, seminar om mænd og rekruttering til omsorgssektoren, ekspertseminar om mænd og antifeminisme og ligestilling samt en samisk ligestillingskonference, som også belyste dette aspekt.

Ligestillingsministrene har desuden deltaget i FN’s kvindekommissionsmøde – Commission on the Status of Women, og der er blevet gennemført et ministerseminar, Equality between Women and Men – the Nordic Way, samt ekspertseminaret Rural women - an economic potential.

At deltage i en globaliseret verden indebærer, at man fra nordisk side udviser et internationalt engagement. Ligestilling er en del af den nordiske identitet og har været et grundlag for vores demokratier og udviklingen af vores velfærdssamfund. Visionen for ligestillingsarbejdet i Nordisk Ministerråd er at være et forbillede for andre og på internationalt niveau at synliggøre, hvordan vi i Norden møder fremtidens udfordringer gennem en ligestillingspolitik, som sikrer bæredygtige samfund, også i fremtiden. Det er på denne baggrund, at ligestillingsministrene for mange år siden deltog i FN’s kvindekommissions møde og har besluttet også at gøre det i det kommende år, 2013.

Om det kommende svenske formandskab i 2013 kan det kort meddeles, at hovedtemaet bliver ligestilling på arbejdsmarkedet og ligestilling før skolen og i skolen. Under disse temaer er større aktiviteter blevet planlagt, og der er blevet søgt samarbejde med andre sektorer. I tillæg hertil fortsætter det højt prioriterede arbejde med ligestillingsintegrering i Nordisk Ministerråd i lighed med andre internationale aktiviteter med nordisk deltagelse. Tak, præsident.