Elisabeth Björnsdotter Rahm (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
312
Speaker role
Velfærdsudvalgets talsperson
Date

Välfärdsutskottets medlemmar har under en längre tid sett med stor oro på den stora ökningen av diagnostisering av ADHD och medicineringen av barn och unga i Norden. Samtidigt är det många obesvarade frågor och komplexa frågeställningar kopplade till utredning och behandling av barn och unga med ADHD. Välfärdsutskottet vill med detta utskottsförslag understryka allvaret i situationen och lyfta fram problemställningarna för alla regeringar i Norden.

ADHD är en potentiellt allvarlig psykisk störning som drabbar många barn i skolåldern och som kan få långsiktiga konsekvenser för utvecklingen och även för lärandet.

Bruket av läkemedel för att behandla ADHD hos både barn och vuxna har ökat betydligt och skiljer sig stort mellan de nordiska länderna. Därför ser vi med stor oro på de stora skillnader som finns i bruket av läkemedel.

Välfärdsutskottet noterar att det finns en osäkerhet om varför det är stor skillnad i diagnostisering när det gäller pojkar och flickor som får diagnosen ADHD.

Den vanligaste behandlingen av ADHD är i dag med centralstimulerande medel, och det finns även där väldigt lite kunskap om effekterna av långvarig läkemedelsbehandling. Därför tycker vi i välfärdsutskottet att det är viktigt att man tar den här frågan på stort allvar och understryker betydelsen av att på ett säkert sätt ge rätt diagnos till barn och vuxna, och inte på andra grunder, och att ta fram andra behandlingsmetoder.

Därför vill vi uppmana Nordiska rådet att rösta för vårt medlemsförslag.