Kimmo Sasi (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
323
Person
Speaker role
præsident
Date

Kära nordiska vänner. Vi har haft en mycket god session, vi har talat om framtiden för vår nordiska välfärdsmodell. Debatten kanske inte var så ideologisk som väntat, det kanske kom för få konkreta förslag men det viktiga är att den svenska regeringen har antagit utmaningen och första kapitlet Sveriges regerings ordförandeskapsprogram, där är välfärdstatens framtid. Det är ett faktum att vi måste förlänga arbetskarriärerna i våra länder. Vi är också på god väg att avskaffa gränshinder. Vi fick en ministerrådsrapport med tio avskaffade gränshinder; arbetet fortsätter intensifierat. Det långa steget tog vi på denna session när Stoltenberg-rapporten verkställs och regeringarna meddelade att de är beredda att ta hand om övervakningen av det isländska luftrummet. Också ambassadsamarbetet är också någonting väldigt konkret; vi kommer att få ett fint komplex av nordiska ambassader i Reykjavik, ett fint visitkort.

Jag vill gratulera den nya presidenten. Marit, jag är väldigt enig med dig: politiken skall tillbaka till Nordiska rådet och vi skall arbeta för att vara effektivare i Norden. Jag är övertygad att ditt presidentskap blir en stor framgång.

Jag vill rikta några ord till Hálldor Ásgrimsson. Han har varit med på 40 sessioner, 40 år i nordiskt samarbete, hans första session var 1975. Han har deltagit i Nordiska rådets sessioner som parlamentariker, fackminister, nordisk samarbetsminister, utrikesminister, statsminister och som generalsekreterare för Nordiska ministerrådet. Han har också varit ordförande för mittengruppen. Han pensionerar sig nästa vår och är därför inte mera i den egenskapen i vårt sällskap. Hoppas vi få se dig ännu i Norge, men du har visat en livslång gärning för det nordiska samarbetet i olika funktioner. Tack så väldigt mycket!

Jag vill kort säga att när jag har sett era glada miner på sessionen och på kvällstillställningarna och den vänskap ni har visat är jag alldeles övertygad om att det nordiska samarbetet finns i alla våra hjärtan.

Nordiska rådets 64:e session förklaras härmed avslutad. Jag önskar er alla en trygg och trevlig hemresa.