Marit Nybakk (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
2
Person
Speaker role
Nordisk Råds president
Date

Ærede parlamentspresidenter, statsministre, ministre, tidligere presidenter og gjester, ærede medlemmer og kollegaer - medlemmer av Nordisk råd! Kjære alle de skoleklasser som jeg vet er til stede, og alle dere som sitter på galleriet for å høre på en debatt om Nordens framtid. Kort sagt: kjære nordiske venner!

På Nordisk råds vegne er det en stor glede og ære for meg å hilse alle velkommen til Nordisk råds sesjon – den 65. sesjonen på rad. Jeg hilser også velkommen til de mange tjenestemenn og -kvinner og representanter for organisasjoner og mediene som følger våre forhandlinger. Vi er glad for den store interessen for det nordiske samarbeidet.

Jeg ønsket for noen minutter siden også velkommen til Stortinget. La meg legge til at jeg føler det er en god symbolikk i at denne sesjonen under norsk presidentskap går av stabelen to måneder før Norge starter feiringen av 200 år med den norske Grunnloven. Og hvorfor sier jeg det? Fordi den norske Grunnloven ga ikke bare Norge selvbevissthet og selvtillit på veien fra Danmark til unionen med Sverige, men kanskje mye mer fordi 1814 var starten på 200 år med sammenhengende fred mellom de nordiske land. Det skal vi verdsette høyt. Derfor vil også vårt grunnlovsjubileum i 2014 bli markert av andre nordiske lands parlament. Det setter vi fra norsk side veldig stor pris på.

Nordisk råd skaper debatt. Hvis det ikke hadde skapt debatt, ville det vært et langt gjesp. Det er viktig med politisk debatt om de nordiske sakene. Det er viktig til enhver tid være aktive i å se på hvordan vi arbeider, om vi kunne gjort ting annerledes osv. I år har det vært en ekstra sterk og opphetet debatt, som noen vil ha registrert. La meg til den debatten få understreke følgende: Vi fra Nordisk råds side, som er det demokratiske, nordiske samarbeidet, parlamentarikerne, vi viser i praksis i vårt arbeid at nordisk samarbeid gir resultater. Det er bare å gå 60 år tilbake i tid og følge utviklingen framover over for å se hva det nordiske samarbeidet har ført til.

Faktisk er det min oppfatning at nordisk samarbeid er mer dynamisk enn på lenge – ikke bare når det gjelder alle de små vedtakene og små endringene som bedrer hverdagen til vanlige folk i de nordiske land – det være seg når det gjelder å fjerne grensehindre, skattesaker, som vi kommer til å få mer av på denne sesjonen, eller at bedrifter kan etablere seg på andre siden av grensen.

Vi er også inne i en periode med et veldig dynamisk samarbeid på utenriks-, sikkerhets- og forsvarspolitikk. Så vi går til denne sesjonen med spenning og med en viss form for ærgjerrighet på vegne av Norden, og dermed erklærer jeg Nordisk råds 65. sesjon for åpnet.