Karin Åström (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
67
Speaker role
Præsidiets talsman
Date

Herr president! Tack, statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, för ett intressant ordförandeprogram när nu Island tar över stafettpinnen i Nordiska ministerrådet! Jag uppskattar verkligen den samlande rubriken för programmet, Grokraft – livskraft. Smaka på det en stund!

Det sammanfattar på ett bra sätt det vi tycker att vårt 60-åriga nordiska samarbete är och vad det ger oss alla: grokraft och livskraft i Norden. Det anknyter väl till det svenska ordförandeprogrammet i Nordiska ministerrådet, som nu också avslutas vid årsskiftet.

Men, som vi har diskuterat tidigare i dag och även i andra sammanhang, för att nå bra resultat i vårt Norden krävs att samarbetet förstärks och utvecklas på många områden. Det går inte att nog understryka att det parlamentariska stödet och förankringen är avgörande för att samarbetet ska fungera väl och ge resultat på ministernivå.

Jag kommer på torsdag, innan vi skiljs åt, att redogöra för vårt svenska ordförandeprogram i Nordiska rådet. Det kommer att koppla ihop oss med det norska program som verkar nu, och vi kommer att se att det också knyter ihop de röda trådarna från ministerrådsprogrammet. Vi i Sverige tar över stafettpinnen vid årsskiftet. Jag ser fram emot att få samverka med Sigmundur Davíð Gunnlaugsson med ministerrådsprogrammet.

Nordiska vänner! Vi är lika, men vi är ändå så olika. Det finns dock en röd tråd som binder oss samman, och den röda tråden ska vi fortsätta hålla fast vid och låta binda oss än mer samman. Tack ska ni ha!