Eygló Harðardóttir (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
123
Date

Fru President! Jag är glad att vara här och presentera ministerrådets förslag till organisation av det framtida nordiska samarbetet om funktionshinder.

Insatser för att förbättra tillgängligheten i samhället är viktiga för att uppnå delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning. Tillgänglighet för alla står i centrum för FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Funktionshinder och tillgänglighet för alla är också högt prioriterat i Nordiska ministerrådet.

Nordiska handikappolitiska rådet, NHR, har varit en plattform för det nordiska samarbetet om funktionshinder. Sedan 1997 har NHR haft en rådgivande och policyskapande roll i förhållande till Nordiska ministerrådet. Efter tio års verksamhet beslutade de nordiska samarbetsministrarna i december 2008 att utvärdera NHR. Utvärderingen visade att det var nödvändigt med vissa grepp för att göra samarbetet om funktionshinder effektivt och dynamiskt. Utvärderingen pekade bland annat på fyra saker:

1. att NHR har haft en begränsad politisk genomslagskraft,

2. att det fanns en upplevd oklarhet kring vilken roll NHR hade och också en osäkerhet kring definitionen av NHR:s målgrupp,

3. att rådet och dess arbete var relativt okänt,

4. att nyttovärdet av NHR:s verktyg generellt var lågt.

Mot bakgrund av denna utvärdering har ministerrådet för social- och hälsopolitik arbetat med att skapa en ny ram för det nordiska samarbetet om funktionshinder.

Samarbetsministrarna har mot bakgrund av förslag från social- och hälsoministrarna härefter fattat beslut om en ny organisation för funktionshindersområdet som ska bidra till ett effektivt och politiskt relevant arbete. Det nya rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder förankras i ministerrådet för social- och hälsopolitik. NHR har varit förankrat hos samarbetsministrarna. Förankringen hos social- och hälsoministrarna ska bidra till att säkra en starkare gemenskap och en fortsatt hög prioritering i det nordiska samarbetet. Det tvärsektoriella perspektivet kommer att främjas genom att de nordiska social- och hälsoministrarna har kontakt med sina ministerkolleger i andra ministerråd. Andra ministerråd kommer att bjudas in att engagera sig och bidra med kunskap som är relevant.

Rådet får uppdrag från Nordiska ministerrådet men har rätt att på egna initiativ lyfta frågor och uppgifter som rådet finner viktiga i det nordiska samarbetet på funktionshindersområdet. För att säkra klarhet vad gäller roll och målgrupp ska det nya rådets primära roll vara rådgivande gentemot ministerrådet för social- och hälsopolitik.

Det tidigare rådet, NHR, har bestått av en blandning av tjänstemän, parlamentariker och representanter från intresseorganisationer på funktionshindersområdet. Det nya rådet ska bestå av åtta sakkunniga, experter, från de nordiska länderna, Färöarna, Grönland och Åland samt åtta representanter från intresseorganisationer på funktionshindersområdet, sammanlagt 16 personer. På detta sätt vill man garantera hög expertis och direkta kontakter till brukarna, personer med funktionshinder.

Jag vill också påpeka att NHR var mer fokuserat på fysiska funktionshinder, och jag tycker att det är väldigt viktigt att vi har med representanter från grupper med andra funktionshinder än endast fysiska.

När det gäller samarbete med nordiska parlamentariker på funktionshindersområdet kommer Nordiska rådet fortsatt att spela en viktig roll i samarbetet om funktionshinder. Samarbetet kommer att definieras mer konkret i den handlingsplan på funktionshindersområdet som tas fram av Nordens välfärdscenter, och det rådet kommer att ge inspel. Nordens välfärdscenter kommer också att vara sekretariat för rådet. Därmed uppnås synergi med det arbete som annars görs i Nordens välfärdscenter på funktionshindersområdet.

Efter två år ska en utvärdering av den nya organisationen genomföras, och vi hoppas verkligen på Nordiska rådets stöd i det viktiga arbete som ska främja nordiskt samarbete om funktionshinder.