Eygló Harðardóttir (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
127
Date

Fru president! I 60 år har den nordiska institutionen i Göteborg, Nordiska hälsovårdshögskolan och Nordisk skola för allmän hälsa varit nordiska mötesplatser för folkhälsovetenskaplig forskning och utveckling. Under många år var de ensamma om den typen av utbildning i Norden. Den starka position som skolan i Göteborg hade har nu förändrats, eftersom de flesta av de nordiska länderna har startat sin egen utbildning på det folkhälsovetenskapliga området. Det är anledningen till att skolan nu har en helt annan position i Norden än vad den hade ursprungligen.

På grund av den förändrade situationen har vi nordiska social- och hälsoministrar under en tid diskuterat vad vi ska göra med den här skolan och diskuterat dess roll och framtid

För att få ett bra underlag för diskussion och beslut anlitade länderna en konsultfirma för att genomföra en utredning om skolan i ett nordiskt konsortium. Konsulenternas slutrapport diskuterades vid utfrågningar i länderna. Därefter tog de nordiska social- och hälsoministrarna i våras ett beslut om att skolan ska avvecklas den 1 januari 2015. De nordiska samarbetsministrarna fattade samma beslut i juli i år. Ministrarna understryker att det är viktigt att nedläggningen av NHV sker med hänsyn till alla som studerar vid skolan, att ta god hand om alla studerande som i dag har påbörjat en utbildning på NHV och möjligen hjälpa dem att avsluta sin utbildning antingen på NHV eller på en liknande utbildningsinstitution i Norden. Som jag sade finns utbildningarna i väldigt många nordiska länder nu.

Ämbetsmannakommittén för social- och hälsopolitik och Nordiska ministerrådssekretariatet kommer att löpande följa hur skolan och dess ledning och styrelse planerar och hanterar avvecklingen av skolan och hur skolan tillvaratar de studerandes intresse.

Samtidigt som de nordiska social- och hälsoministrarna fattade beslut om att lägga ned NHV fattade de också ett viktigt beslut om det framtida samarbetet inom folkhälsoområdet. Ministrarna tycker att det är viktigt att upprätthålla en hög ambitionsnivå på folkhälsoområdet men med andra alternativ till skolan i Göteborg.

Mot bakgrund av detta har en organisationskommitté och en arbetsgrupp nu fått i uppgift att föreslå hur det nordiska samarbetet på folkhälsoområdet ska bedrivas i framtiden. NHV:s budget för 2013 var ca 38 miljoner danska kronor som är finansierade av ländernas social- och hälsoministerier. Skolans budget är därför inte en del av Nordiska ministerrådets budget.

De nordiska social- och hälsoministrarna ser fram emot en god dialog med Nordiska rådet om denna viktiga sak.