Sonja Mandt (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
128
Person
Speaker role
Velfærdsudvalgets talsperson
Date

Velferdsutvalget har mottatt ministerrådets forslag om nedleggelse av Nordic School of Public Health. Vi merker oss at det har vært en omfattende og lang prosess å få klarhet i skolens rolle for framtiden og registrerer at ministerrådet har besluttet å avvikle skolen fra 2015.

NHV har gjennomgått en uavhengig evaluering, og sluttrapporten har allerede vært på intern høring hos de nordiske helseministrene. Velferdsutvalget har imidlertid ikke vært med på tidligere høringsrunder. Vi understreker derfor at hvis vi skal kunne realitetsbehandle saker i forkant av en endelig beslutning, må vi trekkes med i en tidligere prosess. Det gjelder særlig forslag som er av en så omfattende karakter for det nordiske samarbeidet som denne saken er.

Velferdsutvalget vil med bakgrunn i dette ikke ønske å uttale seg eller bifalle ministerrådets vedtak.

Når beslutning om nedleggelse er fattet, og noen av skolens oppgaver skal legges inn under Nordens velferdssenter og NordForsk, har utvalget særlig to bemerkninger. For det første er det i sluttrapporten trukket fram ulike scenarier for hvordan skolen skal utvikles i framtiden: Enten en rendyrket forskningsinstitusjon, en utdanningsinstitusjon eller kompetansesenter for aktuell forskning. Dette er ideer som er framtidsrettet, men også etterlengtet i det som Velferdsutvalget har foreslått gjennom mange år. Vi håper at det blir ivaretatt og sett på gjennom prosessen.

Vi vil også bemerke at de midlene som de nordiske lands regjeringer har bidratt med når det gjelder NHV, og som nå blir frigjort, ønsker vi å øremerke i arbeidet med å styrke og utvikle den nordiske velferdsmodellen, og vi ber om at dette blir tatt med.

Helt til slutt vil jeg si at jeg er fornøyd med ministerens signaler om at de som er i en utdanningssituasjon, blir fulgt nøye opp, og at avviklingen også følges nøye opp. Dette er det viktig for Velferdsutvalget å presisere, for folkehelse er viktig for hele Norden, og vi må fortsatt fokusere på de ulike sektorer.