Peter Johnsson (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
135
Speaker role
Kultur- og uddannaelsesudvalgets talsperson
Date

Fru president! Det blev lite struligt när det gäller ärendet i och för sig, men jag vill tacka för redogörelsen. Det är positivt att vi nu har en redogörelse som ser specifikt också på teckenspråk. Det är viktigt att de nordiska teckenspråken får en mer synlig och central plats i det nordiska språksamarbetet.

Kultur- och utbildningsutskottet har under året arbetat med teckenspråkens plats och ställning i Norden. I redogörelsen hänvisas till att ett nätverk för språknämnder i Nordens regi har etablerats och ett nordiskt nätverk för samarbete kring teckenspråk. Nätverket möts och samarbetar över de nordiska landsgränserna och diskuterar möjligheten till nya initiativ och samarbetsformer för att förbättra teckenspråkens status.

Teckenspråksnätverket har på samma sätt som Nätverket för språknämnder behov av stöd och finansiering för att kunna genomföra mötesverksamhet och för att sprida information och koordination av eventuella projektinitiativ i det nordiska samarbetet inom området. Utskottet planerar att lägga fram ett nytt förslag som just ska stödja nätverkets arbete. Förslaget kommer troligtvis upp på nästa session.

Det nordiska språksamarbetets särskilda satsningar på barns och ungas språkliga och kulturella kompetens samt de upplevelser och erfarenheter som deltagandet i den nordiska gemenskapen ger är helt nödvändiga. Ministerrådets fortsatta finansiering av verksamheten inom området är en grundläggande och viktig fråga. Samtidigt känns det viktigt och positivt att höra de enskilda ländernas fokusering just på aktiviteter som gäller språket generellt. Även när det gäller läroplanerna och i undervisningssammanhang är det positivt att i stort sett samtliga läroplaner framhåller betydelsen av de nordiska språken. Formellt är länderna av samma åsikt.