Sjúrður Skaale (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
138
Speaker role
Kultur- og uddannelsesudvalgets talsperson
Date

Tak for det, fru præsident. Næste år, den 20. november 2014, kan de nordiske lande og lande overalt i verden holde jubilæum, fordi det er 25 år siden, at man vedtog en konvention om børns rettigheder og medbestemmelse, nemlig FN’s børnekonvention, der fylder 25 år.

Der er blevet opnået mange gode resultater, siden konventionen blev vedtaget. Organisationer som Unicef har lavet et stort arbejde. Der er blevet nedsat børnepaneler og så videre, og man har aktiveret dem. Man har inddraget børn og gjort dem bevidste om deres rettigheder. Disse initiativer har øget børns resiliens, altså de har fået større modstandskraft og er blevet mere bevidste om egne rettigheder og muligheder. Det viser sig, at når ngo’er holder workshops, hvor man inddrager børn og underviser dem, så stiger underretningerne til myndighederne om overgreb mod børn efterfølgende. Børnetelefonerne, børnelinjerne i de forskellige lande bliver anvendt langt mere end før.

Den øgede bevidsthed om egne rettigheder gør også, at børn klarer sig bedre i skolen. De bliver mere bevidste om egne styrker, rettigheder og muligheder, og derfor mener vi i Kultur- og Uddannelsesudvalget, at tiden er kommet til at sætte mere ind på dette område. Det er sådan i dag, at i de fleste skolers curriculum skal man undervise i de her emner, men det bliver gjort meget lidt. Det bliver meget tilfældigt, om der kommer en lærer og underviser i disse emner. Som oftest bliver der ikke gjort så meget.

Derfor foreslår vi i udvalget, at de nordiske regeringer indfører en fælles dag på alle skoler overalt i Norden, hvor der sættes fokus på børns rettigheder. Det kan f.eks. være den 20. november 2014 for at markere 25-året for børnekonventionen og dermed det vigtige fokus på demokrati, medborgerskab og rettigheder set fra et børneperspektiv. Tak for det.