Göran Montan (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
140
Person
Speaker role
Kultur- og Uddannelsesudvalgets talsperson
Date

Fru president! Medielandskapet har förändrats väsentligt under de senaste 10-20 åren. Digitala medier, nya medieplattformar och digitaliseringen generellt sett i samhället har bidragit till att förändra medierna, och inte minst medieanvändarnas vanor och sätt att använda medierna.

Den internationella utvecklingen och inflytandet, inte minst från de anglosaxiska språkområdena, har haft stor betydelse. Därutöver spelar upphovsrättsliga frågor och utmaningar också en större roll eftersom användandet av onlinemedier inte kan regleras på samma sätt som de traditionella medierna.

Kultur- och utbildningsutskottet vill gärna vara med och arbeta för att lyfta hela det område som rör mediefrågor och stärka den generella medieutvecklingen i Norden på en övergripande politisk nivå. Det är viktigt för utskottet att medieområdet ses som ett eget, självständigt, område. Det kräver ett särskilt fokus i form av en egen mediestrategi. Detta förstärkta fokus är av avgörande betydelse eftersom medieområdet är en så pass grundläggande och central del av det nordiska samarbetet som påverkar områden som språk, kultur, nya medier, digitalisering, barn och unga samt demokrati och yttrandefrihet.

Utskottet vill också utmana kulturministrarna att anta en helt ny, självständig strategi inom det nordiska området vad gäller medie- och upphovsrättsliga frågor. En ny nordisk mediestrategi skulle kunna bidra till att det mediepolitiska området får en större genomslagskraft och synliggörs i högre grad.

Kultur- och utbildningsutskottet anser att filmportalprojektet bör ses som en del av en ny mediestrategi. Filmportalen är ett gott exempel på ett politiskt initiativ där kultur, nya medier, lärande och språkförståelse alla är en del av en högre samarbetsform. Det är nordisk nytta!