Karin Åström (Indlæg)

Herr President! Nordiska vänner! Från Nordiska rådets sida har vi haft insyn i arbetet med att ta fram ministerrådets förslag till riktlinjer och möjlighet att ge synpunkter. Det har vi uppskattat väldigt mycket, och det har gjort att presidiet i stort sett kan ställa sig bakom förslaget.

Vi vill också framhålla att det parlamentariska stödet och förankringen är avgörande för att regeringssamarbetet ska kunna utvecklas. Ministerrådets arbete bör vila på samma principiella grund som det samarbete vi i Nordiska rådet har med våra partner i Ryssland.

De senaste åren har det vuxit fram en rad olika former för kontakter och värdefulla diskussioner mellan medlemmar av Nordiska rådet och ryska parlamentariker, både på nationell nivå och med regionerna i Nordvästryssland. Vi har fördjupat vårt bilaterala samarbete genom studiebesök, rundabordssamtal och så vidare, och vi möts i flera regionala sammanhang, som den nordliga dimensionen, den parlamentariska Östersjökonferensen, i Barentskonferensen och Arktiska parlamentarikerkonferensen.

Här delar vi den uppfattning som framförs i ministerrådets förslag: Samarbetet ska ta utgångspunkt i värden som mänskliga rättigheter, jämställdhet, tolerans, rättssäkerhet och gott styrelseskick. Ibland har vi uttryckt en viss oro för hur man hanterar de här värdena i Ryssland. Det ska vi fortsätta med när det finns anledning till det. Men det är viktigt att hålla en balans i diskussionerna så att vi inte stänger dörrarna – fortsatt dialog är en förutsättning för att kunna påverka, men också att lära av varandra.

Vi stöder i stort de riktlinjer som föreligger, men jag hade önskat att det skrivits in tydligare att man bör främja olika former av ungdomsutbyten. Nordiska rådet har stött arbetet i det som kallas Forum för unga politiker.

Med det vill jag bara säga att vi vill bygga vidare på de förtroendefulla kontakter som vi har med våra ryska parlamentariker och övriga delar av vårt samhälle.