Jakob Esmann (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
285
Speaker role
Præsident i Ugdommens Nordiske Råd
Date

Tak for det, præsident. Kære nordiske venner, det er en meget stor glæde at måtte tale for jer som nyvalgt præsident i Ungdommens Nordiske Råd. Jeg er også stolt socialdemokrat, men det vil jeg ikke berette om i dag.

Som traditionen foreskriver, mødtes repræsentanter fra alle ungdomspartier i Norden til ungdommens egen session i weekenden før den her session. Og det forum er helt unikt for os. Vi har et fantastisk debatklima. En ting er, at vi udlever den nordiske samhørighed, en anden ting er, at vi mødes med mange forskellige meninger og ideologier og har store diskussioner, men derefter har et fantastisk socialt fællesskab om aftenen.

I weekenden kunne vi ikke undgå at nævne og diskutere Karen Ellemanns indlæg i Berlingske Tidende, for det er os, som skal overtage det nordiske samarbejde. Jeg er ikke enig i Karen Ellemanns attitude eller hendes løsninger, men jeg finder det alligevel afgørende, at vi har en grundlæggende debat om fremtidens nordiske samarbejde, for på mange måder føler jeg, at det nordiske samarbejde er faldet ned mellem to stole, som man ville sige på dansk. Vi skal arbejde for ændringer på det strukturelle og det organisatoriske plan, så vi kan gøre arbejdet mere effektivt, mere forankret i befolkningen, mere synligt. På Twitter kommenterede jeg så Ellemanns udtalelse og fik et svar fra en politisk ven, som skrev, at det bare er Nordisk Råd og ingen er interesseret. Og det er jo lige præcis problemet. Det er en udfordring at gøre Nordisk Råd mere synligt, interessant og jordnært.

Vi må også diskutere, hvad der er vores vision, hvilke politiske områder vi skal arbejde sammen om, og hvordan vi kan gøre det mere forpligtende. Det skal vi forsøge at finde svar på.

Vi har vedtaget en række resolutioner i Ungdommen. Vi har vedtaget, at de nordiske regeringer bør arbejde for en fælles europæisk løsning på de massive flygtningestrømme, der kommer til Europa. Dublinforordningen betyder, at ansvaret i høj grad placeres hos de sydeuropæiske lande. Det er uholdbart, og det er usolidarisk. Norden må bidrage til en fælles løsning.

Fælles løsninger skal vi også finde i energi- og klimapolitikken. Norden skal være en foregangsregion. Norden skal udnytte sine styrker i energiforskning, clean tech og et velfungerende elmarked. Sagt på godt dansk skal Norden være the green valley of Europe.

Vi kan heller ikke undgå at tænke på Arktis. Vi holdt i fredags et seminar med Arktis som tema, for vi skal beskytte Arktis og tage hensyn til miljøet og til lokalbefolkningen. Aktiviteterne i området kan ikke alene baseres på økonomiske visioner, for idet naturen er ressourcegrundlaget, må erhvervsudvikling i området ske på en bæredygtig og holdbar måde.

Vi ønsker også i Ungdommen, at Grønland og Færøerne skal repræsentere sig selv i Arktisk Råd. Jeg vil gerne citere fra vores resolution:

”Alle lande, der er en del af og/eller har en interesse i det arktiske område, har en plads i rådet. Bortset fra Grønland og Færøerne.

At Grønland og Færøerne er tilsidesatte i Arktisk Råd, mens EU, Kina, Sydkorea, Japan og Singapore nu prøver at opnå observatørpladser, er under al kritik. De nordiske lande bør stå sammen om at sikre Grønland og Færøernes rettighed til at råde over sine egne områder, i stedet for at lefle for storpolitiske interesser.”

Vi har også et konkret problem på vores session. Særlig for vores vestnordiske deltagere kan det være svært at følge med i debatterne på eksempelvis svensk eller finlandssvensk – for det er svært at følge med i debatter på svensk om avancerede emner, når man som ung færing eller ung grønlænder bare har dansk som fremmedsprog. Så vi søger en løsning, og det kunne være, at man desværre skulle få tolkning til dansk fra svensk og norsk, for det ville gøre det meget lettere for vores vestnordiske deltagere at deltage fuldt og helt i debatterne. Naturligvis kan man have et idealistisk synspunkt om, at det ikke burde være nødvendigt. Men det er virkeligheden, som vi oplever den. Det er et konkret problem, der skal løses, for alle ungdomspolitikere skal kunne deltage i debatterne.

Jeg har jo bare fem minutter, så jeg håber, at I vil læse vores slutdokument igennem og tage vores resolutioner med i jeres arbejde i de forskellige udvalg. Det er tilgængeligt på vores hjemmeside og skulle også gerne være sendt til alle partigruppesekretærer.

Så jeg glæder mig til mit arbejde som ny præsident og til samarbejdet med jer. Tak for ordet.