Åsa Torstensson (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
293
Speaker role
Midtergruppens talsperson
Date

Fru president! Jag hade tänkt ställa en replikfråga, men jag lyckades inte få ordning på knapparna.

Jag vill från mittengruppens sida säga att enskilda årsbudgetar och dess besparingar i sig inte är någon dramatik. Även om neddragningar alltid kräver och handlar om prioriteringar är det inte alltid ett resultat som nås år ett. Därför är det avgörande att besluten, även om de är årliga och självständiga, sätts i ett mycket tydligt långsiktigt utvecklingsperspektiv för att vi ska förstå i vilken riktning det nordiska samarbetet utvecklas. Detta arbete måste vara mycket tydligt och transparent.

Samarbetsministrarna tänker i närtid starta ett tydligare visionsarbete, samtidigt som vi uppenbarligen kommer att få ytterligare besparingskrav 2015 och 2016.

Med detta sagt vill jag påpeka att det är avgörande viktigt att visionsarbetet inte isoleras från de årliga budgetdiskussionerna utan att de båda förs mycket tydligt och transparent tillsammans så att till synes kortsiktiga besparingar trots allt långsiktigt kan leda till mycket dramatiska förändringar i det nordiska samarbetet.

Min fråga är: Hur ser samarbetsminister Ewa Björling på vikten av att samordna visions- och budgetarbetet så att det blir tydligt och transparent?