Ewa Björling (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
297
Person
Date

Fru president! Det var en del frågor som jag bara kort ska kommentera. Jag börjar med Åsa Torstenssons fråga om hur budget och vision går hand i hand.

Vi har under året haft visionsdiskussioner vid tre olika tillfällen. Det har varit informella diskussioner där vi har satt det nordiska samarbetet i fokus. Hur ska vi agera internationellt? Hur ska vi agera på nordisk nivå? Och hur vi gör bäst nordisk nytta för skattebetalarnas pengar, för det är ju det som allt kokar ned till. Naturligtvis kommer det också att märkas i budget i framtiden. Det tycker jag är en självklarhet.

Vi kommer under slutet av året att delge Nordiska rådet de visionsdiskussioner som vi har haft. Det kommer att bli en ordförandeskapssammanfattning. Jag hoppas att den kan fungera som inspiration för generalsekretariatet i Köpenhamn att komma med nya förslag och idéer om hur vi gör bäst nordisk nytta.

Till Høgni Hoydal om att det är fel att dra ned när vi säger att vi ska prioritera. Det här är ett beslut som fattades efter flera års tankar om att vi faktiskt behövde dra ned i budgeten. Vi kommer till ett konsensusbeslut. Nu har vi fattat detta beslut, och då får vi helt enkelt laga efter det.

Jag vill också säga att prioritera också kan vara att välja bort. Det gäller att prioritera det som vi tycker nu gör mest nordisk nytta. Det är därför som vi har arbetat fram en prioriteringsbudget från Nordiska ministerrådets sida. Jag är väldigt glad över att vi har den budgeten, men jag hade varit ännu gladare om den hade kunnat vara ännu större, att vi hade vågat vara ännu mer politiska. Jag vill skicka med till Nordiska rådet att vi framåt ska tänka nytt och våga prioritera mer, för då får vi också mycket mer politik i hela det nordiska samarbetet.

När det slutligen gäller Nordjobb har vi begärt närmare information om jobbreseprojektet. Vi ska titta på det igen och får sedan återkomma.