Kimmo Sasi (Indlæg)

Tietoja

Speech type
Puheenvuoro
Speech number
310
Person
Date

Herr president! Gränshindersforum har gjort utmärkt bra arbete. Jag vill tacka alla medlemmar i forumet för deras insats. Nu är det väldigt viktigt att vi inte börjar nedgradera gränshindersarbetet på något sätt, utan man måste verkligen fortsätta arbetet och få resultat. Det är viktigt att vi på sessioner alltid får en redogörelse varje år för vad som har skett. Men man måste ha i varje enskilt land en person som har makt att genomdriva avskaffande av gränshinder. Jag måste säga att statsministrarna borde ta en mera central roll om det finns konflikter mellan olika ministrar och att han eller hon säger att så här ska man göra.

Jag har en begäran som är riktad till alla regeringar och den är att när man implementerar EU:s regler måste man tvinga alla nordiska tjänstemän att ha utbyte av information med varandra så att man vet hur man tänker implementera EU:s regler i enskilda länder. Sedan ska man jämföra dem. Den här informationen ska man fördela till politiska beslutsfattare så att de kan kontrollera hur man tänker implementera dem.

Man ska försöka använda best practices i det här skedet, men sedan måste man försöka komma till så enhetliga lösningar i implementeringen som bara möjligt. Man måste alltid kontrollera att man inte skapar nya gränshinder. Det här är någonting som vi måste ge klara instruktioner till tjänstemän om hur detta skall göras, och det måste också redovisas när man avlåter propositioner till riksdagen.