Urban Ahlin (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
1
External speaker
Urban Ahlin
Speaker role
Talman, Sveriges Riksdag
Date

Ärade nordiska talmän, statsministrar, statsråd, parlamentariker, mina damer och herrar! Det är för mig en stor glädje att som riksdagens talman få hälsa er alla hjärtligt välkomna till Stockholm och till Nordiska rådets 66:e session.

För svenskt vidkommande har 2014 varit ett intensivt politiskt år med val både till Europaparlamentet och till riksdagen, det så kallade supervalåret. Valresultatet innebär att det parlamentariska läget i denna kammare antagligen kommer att vara mer centralt än på mycket länge.

Denna månad har i Sveriges riksdag Norden och det nordiska samarbetet fått särskild uppmärksamhet. Förra veckan arrangerade vi ett jubileumsseminarium med anledning av 200-årsjubileet av den norska grundlagen. Och nu står vi i riksdagen värd för Nordiska rådets session.

Det nordiska samarbetet har, som så ofta sagts, ett mycket starkt folkligt stöd och sker på alla nivåer. Gränserna mellan våra länder är geografiskt väldigt långa men är i det närmaste obefintliga när det gäller hur obehindrat vi rör oss över dessa gränser. Vi studerar, vi arbetar och vi flyttar fritt över de nordiska gränserna, ibland tillfälligt på grund av rådande konjunkturer men ibland också permanent. Den fria rörligheten mellan våra länder är berikande för oss alla, och det är viktigt att vi fortsätter vårt arbete för att bibehålla och utveckla den fria rörligheten på alla områden.

Vi har ett nära samarbete mellan våra parlament, såväl mellan talmännen och mellan fackutskotten som inom ramen för det nordiska samarbetet i Nordiska rådet. Men vi samarbetar också på det europeiska planet i övriga internationella forum, med utgångspunkt i vår gemensamma historia, vår gemensamma kultur och våra gemensamma värderingar.

Det svenska presidentprogrammet för Nordiska rådet 2014 lyfter viktiga frågor för våra nordiska länders fortsatta välstånd.

Vår gemensamma arbetsmarknad har tjänat oss väl genom att jämna ut konjunktursvängningarna, men vi måste faktiskt fortsätta att utveckla den. De nordiska länderna har genom åren bidragit med arbetskraft som vi i Sverige har efterfrågat, och i dag jobbar väldigt många av våra svenska ungdomar både i Norge och i Danmark.

Den globala efterfrågan på våra naturresurser gör att vi måste ställa oss frågan hur vi kan utvinna dessa resurser på ett hållbart sätt utan att skapa konflikter mellan olika intressen och se till att fördelarna från denna utvinning kommer våra lokalsamhällen till del.

Vi i Norden har haft förmånen av 200 år av fred mellan våra nordiska länder. Det har gett oss en internationellt sett unik möjlighet att bygga upp solida och välmående välfärdsstater och att utveckla vårt samarbete på ett sätt som bildat modell för andra regioner i världen.

Dagordningen för denna session speglar hur det nordiska samarbetet har utvecklats. Vi har gått från ett samarbete som har haft fokus på inomnordiskt samarbete, men i dag står också frågorna om utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik på dagordningen - något som en gång i tiden var närmast tabu för Nordiska rådet men som i dag är en nödvändighet att diskutera i Nordiska rådet.

Nordiska rådets reformarbete speglar också hur det nordiska samarbetet har utvecklats. Som riksdagens talman välkomnar jag särskilt det fokus som läggs på att förankra samarbetet och resultatet av det i de nationella parlamenten. Lycka till med ert arbete!

Med dessa ord vill jag ännu en gång hälsa er alla hjärtligt välkomna till riksdagen. Jag ser fram emot roliga, bra och spännande debatter som kommer att föras i denna kammare de närmaste dagarna! Varmt välkomna!