Bertel Haarder (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
124
Speaker role
Midtergruppens talsperson
Date

Fru præsident. Vi ved alle, hvorfor der ikke i Nordisk Råd er et forum for debat om udenrigs- og forsvarspolitik ud over Præsidiet, som selvfølgelig kan drøfte alting. Vi ved, at det skyldes, at Nordisk Råd blev skabt under den kolde krig. Nordisk Råd blev skabt, fordi man ikke kunne få et nordisk forsvarsforbund. Nordisk Råd blev skabt på den måde, at man på ingen måde måtte drøfte eller tage stilling til udenrigs- og forsvarspolitiske spørgsmål. Men så faldt Berlinmuren, og den kolde krig sluttede, og derefter var der fri bane for, at vi kunne drøfte nogle af de allervigtigste ting, som vi har fælles i Norden. Og det var jo det, vi gjorde i Island, da vi havde den bedste temadebat, jeg kan huske, nemlig den om Ukraine. Det er det, som vi har gjort ved to rundbordskonferencer, en i Finland og en i Norge.

Så det er helt tydeligt, at der er et behov for et sted, hvor vi kan drøfte udenrigs- og forsvarsspørgsmål, men vi har ikke et sådant sted. Vi har i Midtergruppen længe ment, at der burde nedsættes en arbejdsgruppe under Præsidiet, som kan drøfte, hvordan man bedst kan få et forum, hvor disse ting kan drøftes. Tænk på, at der jo ikke findes et eneste parlament i verden, som ikke har et udvalg, som drøfter for eksempel forsvar. Det har alle de nordiske lande. Det er mærkeligt, at Nordisk Råd så ikke også har det, specielt når nu nordisk forsvarssamarbejde er blevet så stærkt, som det er, med støtte fra alle landene, med nye initiativer og med en meget positiv udvikling.

Jeg synes, der er grund til at rose regeringerne for, at de samarbejder så godt på forsvarsområdet, men det er jo mærkeligt, hvis det så betyder, at vi andre ikke må tale med. Når nu parlamenter normalt insisterer på at tale med i alle anliggender, hvorfor skal vi så ikke kunne tale med på dette punkt? Hvis Præsidiet skal blive ved med at være forum for disse drøftelser, synes jeg at man skulle sætte det på dagsordenen i Præsidiet. Det gør man jo ikke. Så det er Midtergruppens begrundelse for dette forslag.