Steingrímur J. Sigfússon (Replik)

Tietoja

Speech type
Vastauspuheenvuoro
Speech number
127
Speaker role
Den Venstresocialistiske Grønne Gruppes talsperson
Date

Fru præsident, først vil jeg takke for de positive bemærkninger fra den sidste taler, og jeg behøver faktisk ikke sige så meget – hun har holdt en god tale til fordel for forslaget, og jeg er taknemmelig for det.

Tanken er jo også at rejse debat om dette vigtige område, som traditionelt er blevet prioriteret højt i de fleste nordiske lande, selvom vi ikke alle har gjort det så godt som forgængerne. Men når man så ser på, hvordan det har udviklet sig i de sidste 10-20 år, kan man konkludere, at det ikke har været så positivt, som man kunne have tænkt sig, og faktisk kan man i visse tilfælde sige, at der har været tilbagegang og ikke fremskridt.

Jeg synes, at Stoltenbergrapporten og den tanke, som ligger bag den, om, at Norden skal øge sin tilstedeværelse og sit samarbejde internationalt og koordinere sin politik bedre, også passer udmærket på spørgsmålet om bistandssamarbejdet. Og det er absolut klart, at Norden i mange tilfælde kan få langt større gennemslagskraft gennem øget samarbejde. Man kan for eksempel tænke på de forskellige ekspertiser, som ligger i de forskellige nordiske lande: Island ved noget om fiskeri og geotermi, svenskerne og finnerne ved noget om skove og så videre Det giver sig selv. Det er et område, som jeg synes vi skal tage op, og jeg ønsker, at vore regeringer også med en aktiv deltagelse i Nordisk Råd nu gennemgår, om der ikke findes oplagte opgaver inden for bistandsområdet, hvor vi kan styrke vores samarbejde.

Så jeg håber, at forslaget får en positiv behandling, og jeg vil også takke for den her nye ordning, hvor vi for mulighed for at diskutere forslagene up front, før de går til behandling i udvalgene.