Carsten Hansen (Svar på spørgsmål)

Tietoja

Speech type
Kysymykseen annettu vastaus
Speech number
148
Speaker role
Danmarks Samarbejdsminister
Date

Tak til Bertel Haarder for spørgsmålet. Man kan sige, at senest den 16. oktober 2014 forhandlede vores sundhedsminister det her område. Der var jo 14 punkter i Bo Könbergs rapport, og de seks af forslagene blev det foreløbig vedtaget at arbejde videre med. Det drejer sig om sjældne diagnoser, psykiatri, udveksling af medarbejdere mellem landene og ministerierne, højt specialiseret behandling og sundhedsberedskab samt antibiotikaresistens.

Jeg skal sige, at herr Bertel Haarder jo er tidligere sundhedsminister og kender området bedre end mig med hensyn til registrering, og hvis Bo Könberg har sagt, at det er et relevant område, synes jeg, at vi skal gå i dialog om det og se, om det er et punkt, der er relevant at tage med. Det tror jeg bestemt, når herr Bertel Haarder siger det, og vi er i hvert fald positivt indstillet under det danske formandskab for at gå i samarbejde for at kigge på det. Men jeg synes, det er flot, at man allerede har taget de seks punkter.

Så skal jeg sige, at vi under formandskabet vil arbejde videre med de her anbefalinger sammen med de øvrige lande, mine kollegaer og Nordisk Ministerråds sekretariat for at finde en model for, hvordan vi kommer videre med de øvrige anbefalinger, således at den ikke ligger og samler støv.

Må jeg så ikke for egen regning sige, at jeg synes, at den model, som blev fokuseret under Stoltenberg, og som vi nu arbejder videre med her, er en model, der fokuserer og prioriterer det nordiske arbejde om noget, der er yderst relevant for vores medborgere i alle de nordiske lande. Så det vil vi rigtig gerne, og jeg tror, at når det er vigtigt for andre, er det, fordi det er relevant at have nogle pejlemærker for vores nordiske samarbejde. Og det her er noget, man både kan se, høre og forstå, og det er til gavn for vores borgere. Så derfor er det vigtigt, at vi arbejder med det. Men må jeg ikke bare også sige, at implementeringen jo ikke er helt uden betydning, så derfor er det også vigtigt, at vi i vores samlede videre proces afsætter økonomi både i de nordiske budgetter og de lokale budgetter i de enkelte lande i forhold til de anbefalinger, vi skal arbejde med.