Carsten Hansen (Svar på spørgsmål)

Tietoja

Speech type
Kysymykseen annettu vastaus
Speech number
154
Speaker role
Danmarks Samarbejdsminister
Date

Jeg mener bestemt, at man skal have samme rettigheder, uanset hvor i Norden man bor, men når man træffer beslutninger som ikke at ville være med i EU, har det selvfølgelig konsekvenser. Der skal vi selvfølgelig kigge på og tage hensyn til, at der er nogle forskellige tilgange til, hvor man vil være med.

Så vidt jeg forstår, er det det færøske folk, der har besluttet, at man ikke vil være med i EU, og det har jeg stor respekt for, men så har det nogle konsekvenser på nogle andre områder, som vi selvfølgelig – når vi forhandler grænsehindringer og fjerner nogle af dem – skal se på. Der var det min pointe, at vi selvfølgelig skal have de selvstyrende områder med, hver eneste gang vi ophæver grænsehindringer, og se på: Hvad betyder det for dem, der er inden for, og dem, der er uden for EU!

Men jeg vil ikke gå ind og pille ved vores rigsfællesskab og de fælles aftaler, der ligger der. Det skal forhandles et andet sted. Og så vil jeg gerne sige med hensyn til grænsehindringer, at vi i den danske regering har sat et stykke arbejde i gang sammen med Grønland og sammen med Færøerne, og der mangler vi at få identificeret, hvor vi så yderligere har problemer. Det vil vi gerne kigge på i fællesskab, men ikke sådan, at vi flytter på de aftaler, vi har, imellem landene i rigsfællesskabet.