Carsten Hansen (Replik)

Tietoja

Speech type
Vastauspuheenvuoro
Speech number
195
Speaker role
Danmarks Samarbejdsminister
Date

Herr præsident. Jeg vil – højst overraskende – gerne have lov til at tilslutte mig konklusionen på samarbejdsministrenes redegørelse. Det nordiske samarbejde er en stor succes. Den kurs, som vi har diskuteret i dag, blev sat af de nordiske samarbejdsministre, og det var oven i købet på min anden dag som minister, nemlig umiddelbart efter jeg var blevet samarbejdsminister i februar 2014. Vi fastlagde jo en fælles vision for det nordiske samarbejde, og visionen tager, hvis jeg må have lov at sige det, ligesom Danmarks formandskab for Nordisk Ministerråd udgangspunkt i den konstatering, at sammen er vi stærke.

Samtidig er det også vigtigt at slå fast, at det nordiske samarbejde jo ikke er bedre end det, vi selv gør det til. Fra dansk side tager vi afsæt i det meget stærke nordiske værdi- og interessefællesskab, og vi gør det ud fra den overbevisning, at samarbejdet skal give konkrete resultater for borgerne og for virksomhederne. Det er sund fornuft, og det skaber vækst og beskæftigelse, når vi i fællesskab for eksempel satser på grøn vækst og skaber grønne arbejdspladser. Det at skabe håndgribelige resultater er jo det, det går ud på, når man er politiker, og derfor vil vi i vores regering også samarbejde endnu bedre for at gøre det så godt, som vi overhovedet kan, når Danmark overtager formandskabet for Nordisk Ministerråd næste år.

Den danske statsminister fremlagde fra den her talerstol i går formandskabsprogrammet for 2015, og heraf fremgår det, at konkrete resultater bliver den røde tråd i Danmarks formandskab i 2015. Jeg vil gerne, når jeg nu har fået ordet, have lov til at fremhæve det første ord i det danske formandskabsprogram. Det er vækst. Og det er ikke tilfældigt. Den danske regering ønsker at bruge det nordiske samarbejde til at sætte gang i en vækstdagsorden – en vækstdagsorden, som er så pokkers central for os alle, hvis vi skal løse problemerne med miljø, ungdomsarbejdsløshed, og i forhold til, hvordan vi får råd til at investere i vores velfærd. Så det er helt afgørende, som vi siger i Danmark, at kagen så at sige bliver større, så vi har mere at fordele til de centrale områder.

Vi vil blandt andet gøre det ved, som også den tidligere taler sagde, at være bedre til at nedbryde de barrierer, der er herhjemme, for, at vi samlet set ude i verden kan agere som de nordiske lande, ja, undskyld udtrykket, som de nordiske svaner. Vi er hver for sig blevet bemærket og beundret, men tænk på, hvilken opmærksomhed man får, når man flyver otte i flok sammen.

Vi kan ikke løfte det hele selv, så vi har rigtig god brug for alle vores nordiske venner, og jeg vil gerne benytte lejligheden i dag til at indbyde Nordisk Råd til et tæt samarbejde, sådan at vi i 2015 kan bevise, at vi er virkelig stærke, når vi står sammen.