Lars Barfoed (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
200
Person
Speaker role
Den Konservatives Gruppes talsperson
Date

Tak for det, herr præsident. Jeg vil gerne starte med at sige tak for den redegørelse, vi har fået, og for den islandske statsministers indledning til det her, som jo skal være en generel debat.

Samordningsministrene siger, at vi skal udvikle det nordiske samarbejde, og det tror jeg vi alle sammen er fuldstændig enige om at vi skal. Det er så ikke sikkert, vi er enige om, hvordan vi skal udvikle det nordiske samarbejde, for ligesom vi hjemme i vores egne nationale parlamenter har forskellige politiske holdninger, så har vi jo altså også de forskellige politiske holdninger, når vi er her i Nordisk Råd. Det er ikke sådan, at vi så lige pludselig alle sammen bliver enige om alting. Og det er vigtigt, at vi har en debat om det, altså hvad udgangspunktet for den udvikling, vi gerne vil skabe i Norden, er.

I Den Konservative Gruppe mener vi jo ikke, at udgangspunktet er, at vi bare skal lave projekter og fælles regler for at finde på noget. Vi skal gøre det der, hvor vi kan skabe merværdi. Vi skal skabe merværdi for borgerne i Norden, så de kan mærke, at det gør en forskel, at der er et Nordisk Råd, der gør et stykke arbejde. Og vi skal skabe en merværdi på områder, hvor vi netop får mere ud af det, når vi arbejder sammen, i stedet for at vi gør tingene hver for sig.

Heldigvis er der jo nok at tage fat på. Der er jo mange ting, vi kan gøre i fællesskab. For eksempel blev det nævnt før fra den socialdemokratiske ordførers side, at vi kan gøre meget på transportområdet; der er store udfordringer i Arktis, der er nordiske sikkerhedsprojekter, der er masser at tage fat på, når det gælder om at gøre noget i fællesskab, for slet ikke at tale om arbejdet med at fjerne grænsehindringer. Det er vigtigt, og det gør en forskel – en positiv forskel – for borgere og for virksomheder.

Vi har jo fra blandt andet Den Konservative Gruppes side foreslået noget, der skal diskuteres mere konkret senere, nemlig at give ældre medborgere større personlig frihed. De skal have personlig frihed til at flytte derhen i Norden, hvor de gerne vil være, og det skal gøres sådan, at de får pengene med, så de kan få pleje og hjælp der, hvor de helst vil være. Det er personlig frihed, og det er nordisk samarbejde, der gør en positiv forskel for borgerne. Derfor er det skuffende, at socialdemokraterne og venstresocialisterne er imod den idé. Heldigvis kunne vi i går notere, at den socialdemokratiske statsminister fra Danmark, da hun blev stillet spørgsmål om det her i salen, syntes, at det var en god idé.

For os i Den Konservative Gruppe er personlig frihed for borgerne i Norden vigtig; det er et vigtigt udgangspunkt, og det er også et vigtigt udgangspunkt, at vi samtidig tager fælles ansvar for dem, som ikke kan klare sig selv, og det er forslaget om større frihed for ældre borgere i Norden et godt eksempel på.

Til gengæld må vi tage afstand fra verdensfjerne projekter som dem, venstresocialisterne foreslår, om at gøre Norden til en forbundsstat og om at anerkende Palæstina. Det er verdensfjerne, studentikose projekter, som ikke skaber interesse for Nordisk Råd – tværtimod. Vi skal vise, at vi er her for at gøre en positiv forskel for borgerne. Tak for ordet.