Knut Storberget (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
208
Speaker role
Medborger- og Forbrugerudvalgets talsperson
Date

Jeg vil også takke samarbeidsministeren fra Sverige for redegjørelsen. Det var en god redegjørelse, og det er grunn til optimisme i dette arbeidet. I så måte er jeg veldig enig i det presidenten for Nordisk råd ga uttrykk for for litt siden, at vi her absolutt i realiteten står overfor det som mange av oss ser på som lakmustesten på det nordiske samarbeidet. Med stor aktivitet fra parlamentarikere, regjeringer, men også i fellesfora gir vi mulighet for næringslivet, offisielle instanser, men ikke minst for medborgerne i Norden til å ta både enkle og mer avanserte grep, slik at man ser nytten av det nordiske arbeidet og faktisk får virkemidler inn i livene sine som gjør sitt til at det blir lettere å leve.

Det var et viktig arbeid de nordiske statsministrene stilte seg bak allerede i 2007 med opprettelsen av daværende Grensehinderforum, som nå er erstattet av Grensehinderrådet. Jeg vil gjerne på vegne av oss som kommer fra Norge, men også Den sosialdemokratiske gruppen, gi uttrykk for at den organiseringen som man nå har lagt opp til knyttet til det å fjerne grensehindre, syns å være svært god. Hvis man får til den kontakten og den dialogen som skal være mellom gruppen og rådet og ikke minst lykkes med å være så konkret i dette arbeidet, at hvert av medlemmene i Grensehinderrådet jobber med tre eller fire grensehindre, syns det svært riktig. Det er viktig at medborgerperspektivet preger mye av grensehinderarbeidet. Jeg syns de utvalgte sakene som framgår av rapporten, i stor grad bærer preg av det.

Jeg vil allikevel nevne en sak som Medborger- og forbrukerutvalget har vært opptatt av, og som vi følger med interesse, og det er oppfølgingen av fortolkningen av artikkel 7 i den nordiske konvensjonen om sosial bistand og sosiale tjenester: Spørsmålet om mennesker med særskilte sosiale behov nærmest blir utvist til andre land. Det er grunn til å revidere konvensjonen og se på virkemidler i dette arbeidet for å bidra til at kanskje de aller svakeste gruppene virkelig føler at grensehinderarbeidet i Norden tar viktige skritt framover. Det vil vi følge nøye fra norsk side.