Annicka Engblom (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
210
Speaker role
Den Konservativa Gruppens talsperson
Date

Herr mötespresident! Kära nordiska kolleger! Den nordiska samhörigheten uttrycks på många olika sätt från denna talarstol. Idén om våra värderingar och vår vilja att samarbeta går inte att ta miste på. Denna revival av den nordiska tanken och samhörigheten har fått en riktig skjuts framåt de senaste åren, framför allt vad gäller att undanröja gränshinder mellan våra länder.

Jag vill tacka den svenska samarbetsministern för redogörelsen, som jag tror att vi alla här inne kan ställa oss bakom. Jag delar dock inte riktigt föregående talares inlägg.

Tanken om frihet, fokus och pragmatism har nu inträtt i det nordiska samarbetet – något som ligger Den konservativa gruppen väldigt nära. Det handlar om att med frihetsfokus och med pragmatiska lösningar skapa möjligheter för våra nordiska medborgare att röra sig, arbeta, leva och bo i våra respektive länder. Det ligger i vår ideologi. Vi ser med nöjdhet på denna utveckling, som också uttrycks i det arbete som Gränshindersgruppen och Gränshindersforum arbetar efter i sitt upplägg och sin struktur.

Det handlar om att fånga upp de problem som våra medborgare upplever i sin vardag. Här har alla vi parlamentariker i våra nordiska forum ett ansvar för att i de möten som vi har med våra medborgare förmedla detta vidare. Vi är den stora dammsugaren ute i våra respektive länder.

Det handlar också om att arbeta förebyggande. Vi diskuterade i går två medborgarförslag från Bertel Haarder och Anders Eriksson, som vi diskuterade i Tammerfors när jag hoppade in i Gränshindersgruppen. Det gäller att arbeta förebyggande, via våra ministrar som ligger på våra myndigheter när vi exempelvis får direktiv från EU, så att man redan när de är i sin linda kan förebygga olika sorters gränshinder innan de drabbar våra medborgare. Men det gäller också, som sagt, att vi som parlamentariker är behjälpliga i det samarbetet.

Jag fram emot hur detta utvecklas, på det sätt som man i Gränshindergruppen nu systematiskt, pragmatiskt och med stor konkretion betar av problemen, så att vi verkligen kan röra oss mellan våra länder. Jag vill också lyfta in de kloka ord, värderingar och förslag som kommer från Ungdomens nordiska råd, som jag tycker att vi ska ta särskilt i beaktande.