Ola Johansson (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
212
Person
Date

Herr mötespresident! Ärade delgater! Sedan 2011 har det pågått ett samarbete mellan de nordiska länderna kring gränshinder inom byggsektorn, och jag beklagar att detta område inte är uppe till behandling här, som det ursprungligen var tänkt.

Norden har i olika grad ett behov av att bygga och att bygga kostnadseffektivt. De nordiska bostadsmarknaderna har olika funktionssätt och traditioner, och vi har ännu mycket att lära av varandra.

Nordiska byggföretag är världsledande och globala. En av våra gemensamma tillgångar, skogen, har under århundraden format vår bebyggelse och stått för en teknikutveckling inom bland annat trähusbyggnad som ger oss ett internationellt erkännande.

Norden har också varit föregångare när det gällt att utveckla ett energieffektivt byggande med passivhusteknik. Nästa steg är att kunna bygga energieffektiva hus på trästommar med betydligt fler än fyra våningar och använda industriell teknik som sänker kostnaderna för bostadskonsumenten.

Ett hinder för fortsatt utveckling är att de nordiska länderna var för sig utgör en för liten marknad. Mycket skulle vara vunnet om en stegvis harmonisering av byggregler kunde genomföras och att vi gör gemensamma ansträngningar för att så snart som möjligt plocka de lägst hängande frukterna, genom att fortsättningsvis inte tillåta att nya regler utformas som inte är harmoniserade och också sätta fokus på sådan samordning som främjar ett hållbart, energieffektivt och grönt byggande, inte bara under byggnadens drift och användning utan också under hela dess livscykel.

Byggkonsulterna WSP har på den svenska regeringens och tidigare statsrådet Attefalls uppdrag låtit analysera åtta fokusområden där regler skiljer sig. Det är viktigt att detta arbete inte tappas bort och att Nordiska rådet nu tar nya initiativ och påpekar vikten av att den insats som gjordes av den tidigare svenska regeringen fullföljs och att en sådan överlämning sker. Där riktar jag en uppmaning, och kanske till och med en fråga, till statsrådet Persson att säkerställa detta.

Speciellt viktigt är det att titta på de olika regelverk som finns kring brandskydd som inte medger att trähusbyggnader får de skalfördelar som gör dem konkurrenskraftiga, att områden som grönt byggande och energieffektivitet blir ett område att fokusera på för att åstadkomma nordisk standard för passivhus, där vi kan behålla vår ledande ställning och vidareutveckla det kunskapsövertag som finns inom träbyggnad för att också etablera en industriell husproduktion för hela den nordiska marknaden.

Herr president! Det finns anledning att återkomma till de rekommendationer som näringsutskottet avsåg att lägga fram där en arbetsgrupp ska tillsättas som tillsammans med fackmannagrupper så långt det är möjligt utarbetar gemensamma standarder och att vi årligen låter samla branschens aktörer för att på sikt åstadkomma en fullt harmoniserad nordisk byggmarknad. Jag noterar också att det finns förslag från granskningsrådet om att titta på detta med brand och buller.

Jag vill avslutningsvis ställa en fråga: Vilken hashtag ska vi använda om vi ska twittra från Nordiska rådets överläggningar?