Kimmo Sasi (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
213
Person
Date

Herr president! Jag delar inte Simo Rundgrens åsikt att tjänstemän har väldigt lite ansvar för att vi har gränshinder. Jag har personligen många erfarenheter, till exempel på skatteområdet, att när vi diskuterar med tjänstemännen förklarar de att vi i Finland har det bästa och mest moderna systemet, och de förstår inte hur det är i Sverige, Norge, Danmark och Island. Därför ska vi behålla vårt eget system. Vi har en evig debatt om detta. De tjänstemän som har ”draftat” sina regler älskar sina egna regler, och det måste vara någon utomstående som kommer och tvingar dem att ändra lagarna. Tyvärr vill inte ministern i samma ministerium hjälpa, utan han eller hon älskar också sina egna regler. Därför borde statsministern komma och säga till motsvarande minister att nu ska du ta hand om problemet och göra något för substansministern. Eller också får samarbetsministern fullmakt att gå in i andra ministerier och ge beredningsinstruktioner till tjänstemän om vad de ska göra vid sidan av den egentliga ministern. Då börjar det hända någonting. Men så länge det är tjänstemännen som får älska sina egna regler händer det ingenting.

Några särskilda problem skulle jag vilja ta upp. Först gäller det implementeringen av EU-regler. Alltid när EU har godkänt ett direktiv borde vi ha ett gemensamt nordiskt tjänstemannamöte vid vilket man ser hur vi ska implementera direktivet i våra länder. Man borde sträva mot likadan implementering i alla länder. Om starten vore positiv skulle vi kunna få gemensamma lösningar, och då uppstår det inga gränshinder. Det borde införas i Norden.

När det gäller myndigheter borde man på gränsområdet verkligen göra någonting. Polisen kan inte vara verksam på andra sidan gränsen, brandkåren kan inte åka till Sverige från Finland eller sjuktransporten är besvärlig. Nu har vi i Finland haft problemet att om närmaste sjukhus är i Sverige kan man inte skicka patienten till Sverige eftersom man inte kan vara riktigt säker på ifall de har samma regler som vi i Finland. Man borde helt enkelt i alla våra grundlagar stifta sådana principer mellan de nordiska länderna att myndigheter i ett annat nordiskt land kan utöva makt också i gränsområdena åtminstone. Man måste sedan med lag stifta en fullmakt till dem, men någonting borde göras.

Till slut vill jag säga, att jag var här på 80-talet, och vi var mycket entusiastiska att vi ska ha likadana byggnormer i Norden. Men ingenting har hänt under alla dessa 25 åren. Att ha byggnormer som är likadana i Norden borde inte vara svårt därför att klimatförhållandena är så lika. Egentligen är den reglering som vi har mycket långtgående. Behöver vi alla dessa regler här i de nordiska länderna? Först borde vi gallra bort en stor av de där reglerna, och sedan se att de som kvarstår skulle vara gemensamma för alla nordiska länder. Tack!