Kristina Persson (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
214
Speaker role
Sveriges samarbejdsminister
Date

Herr president! Tack till alla ledamöter för intressanta frågor och påpekanden som kommer att hjälpa och inspirera oss samarbetsministrar att gå vidare i vårt arbete mot gränshindren!

Som vanlig medborgare, vilket jag ju var tills väldigt nyligen, har jag ställt mig samma fråga som Simo Rundgren: Vill verkligen politikerna, eller är det tjänstemännen som är problemet? Jag har nog länge gått och misstänkt tjänstemännen. Kimmo Sasi hade en intressant utläggning om hur det faktiskt fungerar.

Vi politiker kan, får och ska inte gömma oss bakom tjänstemännen. Vi har möjlighet att styra och påverka och se till att arbetet trappas upp. Det får inte vara så att vi i Nordiska rådet eller ministerrådet fattar beslut om samordning och om regler som ska förändras men att det sedan inte händer något på många år. Ett sådant område är byggreglerna och förhållandena för entreprenörer från våra stora nordiska företag som hela tiden arbetar på olika sidor om gränserna i Norden. De får hela tiden sin verksamhet fördyrad, försvårad och förhindrad genom alla dessa olikheter – helt i onödan. Det är bara bristen på politisk envishet och vilja som ligger bakom att vi inte kan ändra på detta. Vi ligger redan tillräckligt nära varandra när det gäller miljökrav och andra förhållanden som ibland kan komplicera samordning för att detta ska vara möjligt att göra.

Nu uttalar jag mig naturligtvis bara för egen del eftersom jag inte har hunnit samråda med mina kolleger, men jag vill gärna i kretsen av samarbetsministrar arbeta för att vi trappar upp och höjer ambitionsnivån bland annat på detta område, om byggande och entreprenader. Det finns säkert också andra områden som vi behöver jobba mera med, men detta är ett område som jag, som är starkt engagerad också för den gröna omställningen, tycker är väldigt viktigt. Där har vi möjlighet att göra skillnad och underlätta och göra vår omställning mer kostnadseffektiv, till exempel när det gäller regler vid teknikupphandling och liknande.

Det finns mycket kvar att göra, och jag ser fram emot att vi tillsammans ska få leverera allt bättre förslag när vi ses i fortsättningen.

På spørgsmål fra Ola Johansson (C) kunne Præsidenten oplyse, at hashtag til Twitter om Nordisk Råds session er: #nrsession og #nrpol.