Sonja Mandt (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
219
Person
Speaker role
Den Socialdemokratiske Gruppes talsperson
Date

Jeg vil følge opp mitt spørsmål om budsjett når det gjelder Nordisk ministerråd og Nordisk råd med et eksempel. I budsjettinnspillet til ministerrådet var det ønske om å sette av 300 000 kr til å utrede og sjekke ut om det var mulighet for å lage et felles register for helsepersonell i Norden – om det kunne gjennomføres – og eventuelt finne hindre for det. Dette er ikke noen ny sak, men vi gir oss ikke, for vi tror det er riktig.

I 2010 vedtok rådet et felles register for autorisert helsepersonell i Norden – der man kan avsløre helsepersonell som enten har anmerkninger, eller som ikke bør ansettes fordi de har gjort noe galt. Historiene er mange, der personell setter liv og helse i fare og «shopper» rundt i Norden. Den felles avtalen som ministerrådet henviser til, forhindrer ikke det. Dette er ikke godt nok. Til det har vi for mange eksempler. Det virker som at alle her i salen, unntatt Nordisk ministerråd, mener at det er en god ide. Også i EU snakkes det om dette.

Derfor ber vi om at ministerrådet nok en gang vurderer om ikke et felles register er til beste for innbyggerne og pasientsikkerheten i Norden. I det minste bør det avklares om det er mulighet for å etablere dette sånn som vi ønsker. 300 000 kr til å utrede dette vil bidra til å se om vi kan få det til.

Innspill som dette, og også forslaget som ble nevnt om journalistsenteret, er det vi mener med å sette den politiske dagsordenen. Vi som råd, må kunne være med på å sette vårt preg på budsjettet. Det gir det å drive politisk arbeid i Nordisk råd, mening.

Vi har hørt forslaget om økningen til Nordisk journalistsenter, og Den sosialdemokratiske gruppen ønsker å støtte dette forslaget. Det er viktig å finne en løsning på dette problemet, og det er viktig å unngå å legge ned journalistskolen. Vi synes det er meningsløst å gamble med dette. Selv om Thorhild Widvey i forrige innlegg mente at den kunne videreføres, har vi ikke tro på det.

Vi ønsker å støtte dette, og håper på god støtte til forslaget.