Hans Wallmark (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
225
Person
Speaker role
Den Konservative Gruppes talsperson
Date

Kiitos presidentti! Välkomna in i rummet, talmännen för de nordiska parlamenten och de självstyrande områdena! Det är gott att vi som valda ledamöter för parlamenten ser våra talmän här i salen.

Två stora breda områden berördes av den isländske utrikesministern. Det ena är Ukraina i bred bemärkelse – det land som har attackerats i närtid. Det andra är i bred bemärkelse Levanten och Isis. Låt mig börja med det första området, som också den isländske utrikesministern berörde. Det är klart att man som svensk känner extra mycket känslomässig koppling till Ukraina när man ser de blågula flaggorna vaja. Det är precis samma nationalfärger som vi har i Sverige. Jag tillhör för egen del dem som tycker att om det ukrainska folket så vill och önskar måste ett självklart mål kunna vara att landet kan bli en fullvärdig medlem av Europeiska unionen, som många politiker i Kiev har gett uttryck för. Det är ett långsiktigt mål, och det kommer att kräva hårt arbete. Men jag tycker att vi ska vara tydliga med att den öppenheten finns.

Jag tror att det vi ibland känner här i väst är en frustration över det vi har sett i närtid det senaste året i vårt Europa. Vi har sett ett land bli av med en del av sitt territorium. Vi har sett gränser ändras, och inte på fredlig väg. Vi har sett Krim annekteras. Det är fullständigt otillständigt, och det är ett brott mot den internationella folkrätten. Det måste vi våga säga från alla våra parlaments talarstolar. Till detta kommer också frustrationen när vi ser det man brukar kalla för hybrid eller asymmetri, det vill säga att det används lögner, propaganda och den typen av verktyg. Det är svårt för oss som är uppvuxna i demokratier att hantera detta, men vi måste bli bättre på att möta den typ av stridföring som sker.

Jag tror att Ukraina har en lång väg att gå, och det finns mycket som måste göras både i form av reformer och ekonomi. Där är det viktigt att vi från de nordiska länderna säger att vi är beredda att hjälpa och ge vårt stöd. Jag tror också i sammanhanget att energi kommer att bli ett av de viktigare säkerhetspolitiska verktygen under de kommande åren. Där är det en styrka att våra länder, de nordiska, kan kopplas samman åtminstone i ett första skede med länder som Estland, Lettland och Litauen.

Bilderna från Isis förfärar oss alla. Vi har sett halshuggningar och andra former av grymheter som vrider klockan tusen år tillbaka i tiden. Därför tror jag att det är viktigt att man gör någonting mot dem som åker från våra länder och deltar i terrorstämplade organisationer. Jag noterade i dag att den svenska justitieministern nu öppnar upp för ett lagstiftningsarbete för att förhindra människor att åka från exempelvis Sverige och delta i strider med terrorstämplade organisationer. Jag hoppas att vi kan se ett sådant arbete koordinerat mellan de nordiska parlamenten. Jag tror att det hade varit bra att ha denna typ av lagstiftning på plats i alla de nordiska länderna.

Herr president! Stort tack för detta!