Torgeir Knag Fylkesnes (Indlæg)

Tietoja

Speech type
Puheenvuoro
Speech number
280
Date

Jeg tilhører dem som synes at de nordiske landene beveger seg i gal retning når det gjelder satsingen i de arktiske områdene. Nå må vi være forsiktige så vi ikke lager en definisjon av Arktis som er for snever – og heller ikke for bred. I den mest snevre definisjonen er det ingen landområder i Arktis, det er bare is, mens i den bredeste definisjonen strekker vi oss altfor langt sør. Det som er den normale definisjonen, er det som er nord for polarsirkelen. Jeg kommer fra nord for polarsirkelen, uten at det skal utelukke noen andre fra å debattere dette.

Som jeg påpekte tidligere, er det en veldig beskjeden satsing fra det fellesnordiske i Arktis – rundt ni millioner til sammen pluss noen forskningsmidler. Det er veldig lite i forhold til de store ordene vi bruker på møter. Jeg er ganske sikker på at vi bruker nær like mye på å samles for å snakke opp betydningen av Arktis som det vi faktisk bruker på å satse på det. I en idealverden burde vi ha økt satsingen og utviklet en luftovervåkning som gjør at vi har full oversikt gjennom både fly, droner og satellitt. Vi burde hatt en plan for infrastruktur fra kai, farleier og også jernbane på land, som flere her har vært inne på, utgang for flere jernbanelinjer fra Sverige og Finland, men også gjøre barentsvisjonen til virkelighet og strekke linjen østover. Den eldste grensen til Russland er den grensen man har med Norge. Der har det aldri vært krig, og det har alltid vært et langt og godt samarbeid. I det området ligger også muligheten for å utvikle brorskapet mellom Norden og vår store østlige nabo.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Afstemning i henhold til forretningsordenens § 57:

For stemte 50

Ingen stemte imod forslaget og heller ingen afstod fra at stemme.

 

For:

Annicka Engblom, Ari Jalonen, Arto Pirttilahti, Bengt Eliasson, Bente Mathisen, Bertel Haarder, Christian Beijar, Christina Gestrin, Eero Suutari, Eeva Maria Maijala, Eeva-Johanna Eloranta, Elín Hirst, Gunvor Eldegard, Hans Wallmark, Heidi Nordby Lunde, Höskuldur þórhallsson, Ingebjørg Godskesen, Johan Andersson, Juho Eerola, Karen J. Klint, Karin Gaardsted, Lars-Arne Staxäng, Lauri Heikkilä, Lena Asplund, Lennart Axelsson, Liselott Blixt, Marit Nybakk, Michael Tetzschner, Mikkel Dencker, Norunn Tveiten Benestad, Ola Johansson, Paula Bieler, Penilla Gunther, Peter Johnsson, Phia Andersson,  Pyry Niemi, Rickard Jomshof, Rikard Larsson, Róbert Marshall, Ruth Mari  Grung, Sara Karlsson, Satu Haapanen, Simo Rundgreen, Sinuhe Wallinheimo, Sivert Haugen Bjørnstad, Sonja Mandt, Steen Gade, Svein Harberg, Thomas Finnborg, Øyvind Halleraker


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------