Sjúrður Skaale (Indlæg)

Tietoja

Speech type
Puheenvuoro
Speech number
293
Speaker role
Den Socialdemokratiske Gruppes talsperson
Date

Tak for det. Og tak for en vældig, vældig fin analyse og en rørende tale fra Thorvald Stoltenberg. Det er umuligt at gå ind i alle aspekterne, men jeg skal komme med en helt overordnet kommentar fra Den Socialdemokratiske Gruppe.

På et udmærket møde i tirsdags om forslaget om oprettelsen af en fælles nordisk forbundsstat var der en, der sagde, at det måske er svært at tale om en fælles nordisk identitet, men at der i hvert fald findes en nordisk samhørighed. Alle er enige om dette i denne sal, og selv om vi mener, at forslaget om forbundsstaten er urealistisk og verdensfjern, er der ingen, der har sagt, at det principielt er forkert. Alle synes at være enige om, at den nordiske integration skal styrkes, at grænsehindringer skal fjernes, og den grundlæggende idé om integration synes vi om. Det er integrationer, der skaber sikkerhed, stabilitet, fred og vækst i Norden.

Men Norden er også en del af Europa. Der findes ikke nogen klar europæisk identitet, men der findes en klar europæisk samhørighed. Ufred, ustabilitet, økonomisk krise i Europa rammer også Norden; vi har et skæbnefællesskab.

Vi har haft fred i Norden i 200 år takket være tæt samarbejde. På samme måde har EF og siden EU sikret stabilitet og fred i Europa. Nordiske lande har været med til at sikre denne stabilitet gennem tæt samarbejde og integration.

Der tales fra visse sider, også i Norden, om nordisk integration på den ene side og europæisk integration på den anden side, som om der var tale om modsætninger, som om vi skal vælge mellem de to. Det er ikke tilfældet – begge er nødvendige. Demokrati, menneskerettigheder, retssikkerhed er ikke kun nordiske værdier; det er også europæiske værdier. Og Norden kan være med og skal være med til at styrke disse værdier i Europa, og det er vigtigere nu end nogen sinde – nu, hvor nationalismen jo buldrer frem overalt på vores kontinent.

Når det gælder udviklingen i Ukraine, kan vi også lægge langt større pres på Rusland gennem et stærkt og integreret Europa. Vi skal være med til at give Europa styrke. Repræsentanten for Baltikum sagde i sin tale i går, at vi må passe på ikke at ende som skakbrikker; vi må være skakspillere på verdensscenen.

Jeg skal slutte af med en udtalelse fra Den Socialdemokratiske Gruppe, hvor vi siger:

Vores vigtigste opgave for det kommende år er at fremme fred og tolerance og øge samhørigheden i Europa og de nordiske lande og på den måde modvirke de ekstremer, som nu truer de europæiske samfund.

Tak.