Høgni Hoydal (Indlæg)

Tietoja

Speech type
Puheenvuoro
Speech number
295
Person
Speaker role
Den Venstresocialistiske Grønne Gruppes talsperson
Date

Tak. Jeg vil også rette en stor tak på vegne af den såkaldte VSG-gruppe i rådet til Stoltenberg for hans indsigtsfulde indlæg her og for hans arbejde med Stoltenbergrapporten. Jeg tror, vi kan sige, at sjældent – ja, måske aldrig før, i hvert fald ikke i mit politiske liv – har en rapport haft så stor indflydelse og givet så mange resultater som din rapport, herr Stoltenberg.

Jeg var glad for analysen af den nuværende sikkerhedspolitiske situation i Europa – også i forhold til Barentsregionen, Nordatlanten og Arktis. Jeg kunne bare tænke mig at spørge, om Thorvald Stoltenberg vil reflektere lidt mere over den situation. Stoltenberg nævnte allerede i sin rapport, at de nordiske lande skal arbejde mere sammen militært også for at sikre vore interesser i Arktis, Nordatlanten og Barentsregionen. Samtidig ser vi, at mens Rusland jo er involveret i situationen i Ukraine, i konflikten der, holder de også en dør åben i det arktiske samarbejde – også med hensyn til sanktionerne, som i dag ikke rammer Færøerne, Grønland og Island – så der er en åben port for dialog.

Derfor er mit simple spørgsmål egentlig til Thorvald Stoltenberg: Skal de nordiske lande også opruste militært, som jeg har forstået er anbefalingen, i Arktis og Nordatlanten, og vil det gå imod muligheden for en dialog, for den nordiske tradition for dialog med Rusland i denne region? Vi kan også tænke lidt videre over, at Arktis og Nordatlanten vel også mere og mere bliver en storpolitisk arena – Kina har jo også interesser her. Men så skal vi altså opruste militært, og vil det på nogen måde kunne skade den nødvendige dialog?