Hans Wallmark (Indlæg)

Tietoja

Speech type
Puheenvuoro
Speech number
296
Person
Date

Jag vill instämma i det Thorvald Stoltenberg sade om Václav Havel. Det är verkligen i sanning en europeisk hjälte, som förtjänar att citeras och hänvisas till.

Fru presidenten inledde med att jämföra Stoltenbergrapporten med Bibeln. Som bekant innehåller Bibeln både det gamla testamentet och det nya testamentet, och om de första 13 punkterna var det gamla testamentet är det naturligtvis bra om det kommer ett nytt testamente. Jag tyckte att Stoltenberg själv skissade på det genom kommissionen med företrädare för de olika länderna. Vi som inte får sitta i kommissionen – merparten i detta rum – får väl lägga våra synpunkter som apokryferna till den bibel som då framtas.

På en punkt sade Stoltenberg att Ryssland hade problem med Georgien och Ukraina. Det kan man naturligtvis säga utifrån rysk utgångspunkt. Det är också väldigt viktigt att säga att Georgien och Ukraina har haft synnerliga problem med Ryssland.

Därför är det också viktigt att säga att det inte är vi som söker strid eller konflikt med Ryssland, utan sanningen är den att det är Ryssland som de senaste åren har agerat på ett sådant sätt att det har tvingat fram motreaktioner från oss. Man har brutit mot folkrätten, det har ändrats gränser på ett sätt som inte är avtalsenligt och man har struntat i internationella avtal och överenskommelser.

Det får reaktioner från omvärlden. Det har lett till denna sanktionspolitik som vi nu ser.

Thorvald Stoltenberg säger: Hur tänker ryssarna? Ja, det är den frågan vi hela tiden måste fundera på. Jag delar Stoltenbergs bekymrade tonläge och anslag. Det finns all anledning att vara bekymrad. Vi ser också en ny normalbild här i Östersjöområdet med fler kränkningar, fler övningar och en ökad närvaro militärt i luften, på vattnet och under vattnet.

Därför är naturligtvis den slutgiltiga reflexion man måste göra denna: Vilka säkerhetsgarantier ska vi ha? Då har vi valt olika säkerhets- och utrikespolitiska lösningar när det gäller EU och när det gäller NATO. För egen del tror jag att ett starkare Norden långsiktigt bygger på fem länder som alla är med i NATO och EU.