Bertel Haarder (Indlæg)

Tietoja

Speech type
Puheenvuoro
Speech number
298
Speaker role
Midtergruppens talsperson
Date

Tak, Thorvald Stoltenberg, for et sandt statsmandsindlæg, tak for understregningen af dialogens og håbets betydning, og tak for forslaget om en nordisk forsvars- og sikkerhedspolitisk kommission, som jeg er sikker på regeringerne vil tage op og realisere, sådan som de jo er i gang med at realisere de 13 forslag i din rapport.

Du nævnte, at vi skal markere vores suverænitet, samtidig med at vi bevarer dialogen, og det var jo krænkelser af Islands luftrum, der førte til, at du foreslog, at vi skulle have en fælles nordisk overvågning over Island. Du sagde, at det var et skridt på vejen, og derfor vil jeg bede dig om at antyde, hvad de næste skridt på vejen kunne være. I nat var der overflyvninger både i Østersøen og i Nordatlanten, som vi kunne se på tv her til morgen. Hvordan markerer vi bedst vores suverænitet, hvis det vil eskalere i den kommende tid? Vi sidder her og ser på en gobelin med et billede af den svenske skærgård. Hvad er vores markering af nordisk suverænitet i den situation, der opstod dér?

Kort sagt: Når Island var et skridt på vejen, hvor fører den vej så hen? Kan vi få lidt flere bemærkninger om det, så vi ikke blot nedsætter en kommission, men også får nogle ledsagende ord fra faderen, som så kan inspirere sønnen, hvilket forhåbentligt fører til, at helligånden griber os alle.