Christina Gestrin (Indlæg)

Tietoja

Speech type
Puheenvuoro
Speech number
300
Date

President! Det är positivt att många av de förslag som slogs fast i Stoltenbergrapporten år 2010 är genomförda, men en viktig aspekt då vi talar om helhetssäkerheten är de förändringar som klimatförändringen för med sig. Som bäst upplever delar av Norge århundradets värsta översvämningar. Senaste sommar upplevde Sverige svåra skogsbränder som man först fick slut på då ett franskt och ett italienskt släckningsflyg kommit till hjälp. Risken för naturkatastrofer ökar som en effekt av klimatförändringen, och det är viktigt att också förslaget om den nordiska katastrofberedskapen utvecklas vidare. Det här är ännu ett arbete som är på hälft.

Dagligen transporteras tusentals ton olja över våra hav, och experter har för länge sedan varnat våra länder för att stora olyckor kommer att ske. Oljebekämpningsberedskapen har förstärkts men den är inte alls tillräckligt effektiv ännu. Vi måste därför fortsätta stärka oljebekämpningsberedskapen och gemensamma övningar och garantera tillräckliga resurser för att bygga upp kapaciteten och för de här övningarna.

Det är också viktigt att vi har Ryssland med i det här arbetet. Thorvald Stoltenberg sade också att det är viktigt att upprätthålla dialoger med Ryssland, och det är det mycket lätt att hålla med om. EU-sanktionerna har en viktig och nödvändig funktion för att markera att det som skett i Ukraina inte är acceptabelt, men det har också medfört problem för dialoger som vi helt enkelt inte har tid och råd att bryta med Ryssland. Det har till exempel lett till att all EU- och nordisk finansiering för nya miljöprojekt i Ryssland är lagd på is. Det nordliga miljöpartnerskapets framtid är nu helt oviss, och det här är väldigt olyckligt. Den här miljödialogen borde vi så snabbt som möjligt igen kunna återupprätta. Tack!