Øyvind Halleraker (Indlæg)

Tietoja

Speech type
Puheenvuoro
Speech number
335
Date

Da må jeg få starte med å si at fra Norges side mener vi altså at Nordisk råd ikke har en rolle når det gjelder forhandlinger om fordeling og forvaltning av fiskebestander. Det foregår i helt andre fora – så enkelt er det. Så vi stiller oss helt uforstående til at dette er en sak som bringes opp her i Nordisk råd. Det er ikke slik som enkelte av replikkene her kunne tyde på, at det ikke finnes biologisk og juridisk forankring i de kvotetildelinger som er foregått. Det som er problemet, er at dette ikke respekteres. Det er der problemet ligger.

Jeg må også få si at om vi nå forsøker å lage et eget rammeverk for Nordøst-Atlanteren, ja, da tror jeg man i verste fall ville kunne undergrave FNs havrettskonvensjon og avtalen om fiske på det åpne hav. Fra Norges side mener vi at Nordisk Ministerråd, som er tenkt å skulle administrere det som ligger i forslaget, er uansett en politisk sammensatt forsamling og kan i denne forstand ikke anses som en nøytral plattform. Medlemmene i Nordisk råd kommer dels fra land og områder som ikke er parter i forhandlingene, dels fra land som ikke har egen forhandlingsrett, og videre har Færøyene og Grønland en selvstendig status i fiskerisammenheng.

Nå ser jeg at tiden går veldig fort, men jeg føler at vi har fått fram våre synspunkter, både fra min side og fra Henriksens side. Så får eventuelt andre tegne seg etterpå. Det var kort med to minutter, president!