Heidi Nordby Lunde (Indlæg)

Tietoja

Speech type
Puheenvuoro
Speech number
337
Date

Denne forsamlingen kommer ofte tilbake til omtaler av hva som gagner Nordisk råds omdømme og legitimitet, og her har vi vel en sak som verken gagner omdømmet eller rådets legimitimet.

Forslaget søker å overprøve de forhandlinger og avtaler som inngås mellom de suverene stater som vi tross alt er, og i går var det noen her som problematiserte at så mange forslag fra Nordisk råd blir avvist i ministerrådet og framholdt at det er et demokratisk problem. Etter min mening er det et vel så stort demokratisk problem dersom rådet søker å fremsette forslag som egentlig ikke har noe her å gjøre, for det handler jo også om at man prøver å overprøve legitime avtaler som er inngått fordi man ikke er fornøyd med resultatet, og tar en omkamp på det. Da burde vi kanskje heller være glade og si at det er en demokratisk bra ting at nettopp ministerrådet er fornuftig nok til å avvise så mange av de forslagene som rådet kommer med – men det gjør meg ikke glad at det er sånn.

Gestrin understreket at utskottet jo ønsker å bidra til å løse konflikter og ikke skape nye, og jeg takker for omtanken, men jeg ser ikke helt at man har klart å oppnå det.