Steen Gade (Indlæg)

Tietoja

Speech type
Puheenvuoro
Speech number
341
Person
Speaker role
Den Venstresocialistiske Grønne Gruppes talsperson
Date

Tak. Jeg skal prøve at klare mig på to minutter. I Norden og specielt i Skandinavien, hvor vi har et fælles energimarked, har vi på en rigtig god måde lært at udnytte fordelene ved hinandens energisystemer. Det vil sige, at vi har stærke kompetencer inden for hydro-, vind- og bioenergi og geotermi i vore lande.

Hvis vi skal se ud i fremtiden, og hvis Norden stadig vil være et område, som man vil se hen til som et område, der udnytter sine ressourcer mest effektivt, vil det afgørende være et system, hvor der mere fokuseres på lagring af energi fra bæredygtige energikilder. Det er, for eksempel hvordan vi gemmer vindenergi og solenergi, når den energi er der, så den kan anvendes på tidspunkter, hvor den ikke er der; hvordan vi kombinerer el- og varmesystemer; hvordan vi bruger el til opgradering af gassystemer, og hvordan vi også kan bruge el til i virkeligheden at bruge CO2 til at lave metanol.

Derfor ser vi det som en vigtig nordisk opgave at identificere forskningsområder, at udvikle, finansiere og gennemføre et program for at styrke innovation og forskning i lagring af vedvarende energi og komme med en udredning om, hvilke reguleringssystemer og samarbejdssystemer det vil være nødvendigt at udvikle på det nordiske plan. Så vi anbefaler fra komiteens side vedtagelse af dette.