Jorodd Asphjell (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
351
Speaker role
Kultur- og Uddannelsesudvalgets talsperson
Date

Gode nordiske venner.

Kultur- og utdanningskomiteen har ønske om å få inn et nytt innsatsområde i vårt arbeid for 2015. Det gjelder et større og bedre samarbeid innenfor sport og idrett. De nasjonale sportsorganisasjonene har stor tilslutning i de enkelte nasjonene. For eksempel i Norge er det 2,1 millioner medlemskap i Norges idrettsforbund. Det samme har vi også i de andre nordiske landene. Vi ønsker et tettere og nærmere samarbeid. I går hadde vi et godt møte med de nordiske kulturministrene, som syntes dette initiativet var meget bra. Det er mange tema som kan tas opp gjennom et sånt samarbeid. Det handler om kampen mot doping, kampen mot kampfiksing og ikke minst korrupsjon, og hvordan vi skal forbedre det nordiske samarbeidet for å ha en sterkere stemme inn i de internasjonale fora hvor idretten møtes.

Hvert år samles de nordiske idrettsforbundene til et felles møte for å drøfte felles utfordringer. Der har man også gitt uttrykk for at man ønsker et sterkere og nærmere samarbeid med Nordisk råd både på ministernivå og blant parlamentarikere, hvor man kan drøfte en felles strategi på disse områdene.

Vi vet i dag at fysisk aktivitet er viktig både for læring i skolen og for folkehelsen. I hvert land ser vi at barn og unge har mange flere sittestillende timer hver dag som gjør at konsentrasjon og læring blir mye dårligere i skolen. Så gjennom et sterkere samarbeid på disse områdene vil vi kanskje nå flere mål, som å styrke de nordiske velferdssamfunnene på både kort og lang sikt. Derfor anbefaler jeg Nordisk råd å støtte komiteens forslag om å få sport og idrett som et nytt tema neste år.