Satu Haapanen (Indlæg)

Tietoja

Speech type
Puheenvuoro
Speech number
358
Person
Speaker role
Midtergruppen
Date

Herr president! Jag vill börja med att på medborgar- och konsumentutskottets vägnar tacka för presentationen av jämställdhetsredogörelsen. Det är en viktig avstämning på hur väl vi inom det nordiska samarbetet har kommit i jämställdhetssträvandena rent praktiskt. Det är glädjande att se att Nordiska ministerrådets integreringsarbete för jämställdhet har tagit ny fart under föregående år. Emellertid verkar det variera väldigt mellan sektorerna hur väl man integrerar jämställdhetsperspektivet. Detta är beklagligt därför att det också samhällsekonomiskt skulle vara lönsamt att tillvarata genusperspektivet i alla samhällets sektorer.

Rapporten innehåller mestadels statistik, i form av oreflekterade siffror vad gäller deltagandet av kvinnor och män i de olika delarna av de olika sekretariaten, institutioner och organisationer inom det nordiska samarbetet. Med tanke på att vi nu har samarbetat kring jämställdhet i 40 år hade jag hoppats att vi hade kunnat komma längre än så. Jag skulle ha velat se mer kvalificerade analyser av vad olika nordiska politikområdens insatser har för kvinnor och män i Norden. Vad skulle vi ha nått om vi hade gjort konsekvensanalyser för kvinnor och män, flickor och pojkar i samband med beslut inom de olika sektorerna?

Det nordiska jämställdhetssamarbetet firar 40 år i år. I dag har vi skapat goda resultat och Norden ligger i topp vad gäller jämställdhet i internationella undersökningar – men det finns fortfarande utmaningar att arbeta vidare med, exempelvis vad gäller den könsuppdelade arbetsmarknaden, deltidsarbetets ekonomiska konsekvenser för främst kvinnor, våld mot kvinnor i nära relationer, människohandel och jämställdhet i utbildning.

Så även efter 40 år av nordiskt jämställdhetssamarbete

- kämpar vi fortfarande för lika lön,

- kämpar vi fortfarande med ojämlikt deltagande på arbetsmarknaden där fler kvinnor än män arbetar deltid,

- strävar vi fortfarande efter ett mer jämlikt uttag av föräldraförsäkringen där båda föräldrarna aktivt deltar.

Men varför har vi inte kommit längre? Medborgar- och konsumentutskottet ser fram emot att få ta emot en mer kvalificerad redogörelse nästa år. Tack!